Goldband afgelopen zomer op Lowlands
NOS Nieuws

Haagse band Goldband wint Popprijs 2022

De Haagse band Goldband heeft de Popprijs 2022 gewonnen op festival Eurosonic Noorderslag in Groningen. De act won een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van beeldhouwer en muzikant Theo Mackaay.

"Blijf dromen, volg je dromen, blijf manifesteren, droom samen met je vrienden en uiteindelijk sta je dan misschien hier met allemaal Hagenezen", sprak bandlid Boaz Kok het publiek toe.

Volgens de jury heeft Goldband afgelopen jaar "de grootste impact op de Nederlandse popmuziek gemaakt als soundtrack van de postcoronatijd, met optredens vol knaldrang, het volgen van een eigen artistieke visie en succes onder een brede groep luisteraars".

Noodgeval

De band werd in 2019 opgericht en brak het afgelopen jaar definitief door. De groep die bestaat uit Kok, Karel Gerlach en Milo Driessen stond afgelopen jaar op alle grote festivals. Hun album Betaalbare Romantiek uit 2021 raakte een snaar bij een breed publiek.

De band is vooral bekend om hun top 10-hit Noodgeval. Dat nummer bereikte zelfs de top 100 in de NPO Radio 2 Top 2000. Eind vorig jaar bracht de band Stiekem uit, samen met zangeres Maan.

Bekijk hier de videoclip van Noodgeval:

De band kwam volgens de jury "schijnbaar vanuit het niets de muziekwereld binnen denderen en wist binnen no-time de meest uiteenlopende fans aan zich te binden". Lof is er verder voor de eigengereidheid van een formatie die "zijn eigen pad bewandelt, voor én achter de schermen".

Cocaïnegebruik

Gisteren ontstond er ophef over cocaïnegebruik van zanger Milo Driessen op het podium tijdens een concert. Maar dat had geen invloed op het toekennen van de prijs, zegt Noorderslag-woordvoerder Corné Bos. "Ze krijgen geen prijs omdat ze wel of geen coke gebruiken. Je krijgt een prijs omdat je de meest unieke muzikale prestatie van het jaar geleverd hebt."

De bekendmaking was live te zien bij de NTR op NPO 3, te horen op NPO 3FM en te zien via de livestream van het festival.

De prijs wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt aan een band of artiest die volgens de jury de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar ging de prijs naar de Haagse band Di-rect. De prijsuitreiking vond toen vanwege corona online plaats. En het jaar daarvoor werd de prijs helemaal niet uitgereikt.

In 2019 won Floor Jansen de prijs. Eerder winnaars waren Ronnie Flex (2018), Kensington (2017), Martin Garrix (2016). De eerste winnaar was Mathilde Santing in 1986.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl