Ronnie Flex is winnaar van de Popprijs 2018
NOS Nieuws

Rapper Ronnie Flex wint Popprijs 2018

Op festival Noorderslag in Groningen is de Popprijs 2018 uitgereikt aan rapper en producer Ronnie Flex (26). De prijs gaat naar de band of artiest die in het afgelopen jaar volgens een jury van kenners de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Drie jaar geleden stond Ronnie Flex (echte naam: Ronell Langston Plasschaert) al met het hiphopcollectief New Wave als winnaar van de Popprijs 2015 op het podium van Noorderslag. Dat de prijs naar New Wave ging, leidde destijds tot boegeroep onder de aanwezigen in de zaal. Dit keer wint hij de prijs alleen, als meest invloedrijke rapper van dit moment.

"In een jaar waarin hiphop de hitparades en het uitgaansleven zo wist te domineren was er één artiest die er in veel opzichten bovenuit stak. Ronnie Flex loopt voorop in de muzikale ontwikkeling van het genre, staat tekstueel op eenzame hoogte en durft zich ook nog eens kwetsbaar op te stellen", schrijft de jury, die de rapper "de beste missionaris" van de Nederlandse hiphop noemt.

Ronnie Flex sloot in december een succesvol jaar af met een concert in een uitverkocht AFAS Live in Amsterdam. Op zijn optreden, samen met zijn vaste band Deuxperience en een aantal gastartiesten, kreeg hij lovende reacties.

Ronnie Flex droeg de Popprijs op aan de pas overleden rapper Feis:

Ronnie Flex draagt Popprijs op aan overleden rapper Feis

Doorbraak

Plasschaert brak in 2015 definitief door met de megahit Drank & Drugs, samen met rapper Lil' Kleine. Na het succes van Drank & Drugs belandde Ronnie Flex in een moeilijke periode, waarin hij naar eigen zeggen te weinig tijd had voor muziek maken. Hij gooide het roer om, deed minder optredens en verzamelde een groep muzikanten om zich heen, de Deuxperience Band.

In 2017 scoorde hij een grote hit met Energie. Het nummer staat op zijn tweede album Rémi, dat werd bekroond met een Edison-award in de categorie Beste Album. De jury omschreef het album als een "modern meesterwerk". Rémi leverde hem ook een 3FM Award voor Beste Album op.

Een samenwerking met zangeres Maan leverde eind 2017 het succesvolle nummer Blijf bij mij op. Dat was niet zijn enige samenwerking: enkele maanden later bracht hij samen met Famke Louise de hit Fan uit en coverde hij Omarm me van Bløf. Samen met de zanger van Bløf, Paskal Jakobsen, zong Plasschaert het nummer op Pinkpop.

In maart 2018 verscheen zijn derde album, Nori, waarvan Non Stop de populairste track was. Verder had hij succes met nummers als Miljonair (met $hirak), Maria (met Bizzey en $hirak) en Meli Meli (met Ali B).

Eind vorig jaar bracht hij ook de kerstclip Alleen door jou uit met Famke Louise. Niet veel later maakte het tweetal bekend een relatie te hebben. Plasschaert heeft ook een dochter van een paar maanden oud: Nori Dua. De moeder is zijn ex-vriendin, de Haagse dj Wef.

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar was de band Kensington de winnaar. De prijs bestaat uit een cheque van 10.000 euro en een beeldje van Theo Mackaay.

NOS op 3 deze documentaire over de hiphopindustrie, met als voorbeeld Jacin:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl