Wolfsburg-middenvelder Yannick Gerhardt (midden) viert zijn treffer tegen Freiburg

Flekken hard onderuit met Freiburg, Doekhi helpt Union Berlin aan zege

Freiburg heeft de kans laten liggen om te profiteren van het puntenverlies van Bundesliga-koploper Bayern München (1-1) op vrijdagavond. De ploeg van doelman Mark Flekken ging bij de hervatting van de Duitse competitie hard onderuit bij Wolfsburg: 6-0.

Door die ruime nederlaag bedraagt de achterstand van Freiburg op Bayern nog altijd vijf punten. Freiburg moet de tweede plaats nu delen met Eintracht Frankfurt, dat met 3-0 te sterk was voor Schalke 04, en Union Berlin, dat dankzij twee goals van Danilho Doekhi van Hoffenheim won (3-1).

Flekken vs. Van de Ven

Vanuit Nederlands perspectief was het duel tussen Wolfsburg en Freiburg een ontmoeting tussen Flekken en Wolfsburg-verdediger Micky van de Ven - twee spelers die deel uitmaakten van de voorselectie van het Nederlands elftal voor het WK, maar uiteindelijk niet werden geselecteerd.

Flekken, die eerder deze week zijn ongenoegen over dat besluit van bondscoach Louis van Gaal uitte, kon niet voorkomen dat de wedstrijd voor zijn ploeg op een rampzalige manier begon. Al na 59 seconden werd de viervoudig Oranje-international gepasseerd door Wolfsburg-middenvelder Patrick Wimmer: 1-0.

De stand in de Bundesliga

Na die bliksemstart liep de thuisploeg via Jonas Wind nog voor rust uit naar 3-0. Eerst kopte de Deense middenvelder raak op aangeven van Wimmer en even later verzilverde hij een fraaie voorzet van Van de Ven.

De 21-jarige Nederlander had ook een belangrijk aandeel in het laatste doelpunt van de middag. Een overtreding op Van de Ven leidde in de extra tijd van de tweede helft tot een penalty, die door Luca Waldschmidt werd benut: 6-0. Voor die tijd hadden Yannick Gerhardt en Ridle Baku al voor de vierde en vijfde Wolfsburg-treffer getekend.

Doekhi blinkt uit

Bij Union Berlin was er een absolute hoofdrol voor verdediger Danilho Doekhi, die afgelopen zomer werd overgenomen van Vitesse. Nadat tegenstander Hoffenheim vlak voor rust op voorsprong was gekomen, zorgde hij in de slotfase van de tweede helft voor de ommekeer.

Tot twee keer toe kopte Doekhi raak uit een corner, waarmee hij eerst voor de gelijkmaker zorgde en de stand later op 2-1 bracht. Union Berlin, dat volgende maand de tegenstander is van Ajax in de Europa League, won door een goal van Jamie Leweling uiteindelijk met 3-1.

Eintracht verschalkt Schalke

Waar de overwinning van Union de nodige voeten in de aarde had, was concurrent Eintracht Frankfurt eenvoudig te sterk voor Schalke 04. Frankfurt, waar onder anderen oud-PSV'er Mario Götze en de Franse WK-finalist Randal Kolo Muani een basisplaats hadden, won in eigen stadion met 3-0.

Voor Schalke betekende de nederlaag een nieuw negatief record. De hekkensluiter heeft in de Bundesliga nu al 36 uitwedstrijden achter elkaar verloren, één meer dan het oude record van Karlsruher, dat tussen 1976 en 1981 in 35 uitduels zonder zege bleef.

FC Köln heeft in de Bundesliga voor een bijzonder opvallende prestatie gezorgd door tegen Werder Bremen in de eerste 36 minuten maar liefst vijf keer te scoren. Halverwege was het 5-1, omdat de bezoekers kort voor rust ook het doel troffen. Köln won de wedstrijd met 7-1.