NOS SportAangepast

Handbalbondscoach Olsson wil vooral rust uitstralen: 'Geloof niet zo in hectiek en schreeuwen'

  • Richard van der Made

    Verslaggever in Polen

  • Richard van der Made

    Verslaggever in Polen

Olsson: 'Belangrijk dat ik rust uitstraal'

Het is een koude vrijdagmiddag in Katowice waar een dun laagje sneeuw de Poolse daken en straten voorziet van een prachtig winters beeld. Tussen de oude panden en het drukke verkeer ontwaren we vanuit de taxi ineens een lange dunne man met wapperende haren. Hij rent, ondertussen kijkend op zijn sporthorloge, over het voetpad en flitst dan linksaf tussen twee auto's door een winkelstraat in.

We herkennen in deze sportieveling direct Staffan Olsson, de bondscoach van de Nederlandse handbalmannen. Het is kort na een bijeenkomst voor de media in het spelershotel. De Zweed, goed voor drie zilveren medailles op de Olympische Spelen als speler, heeft ook voor de NOS zojuist een interview gegeven en besloot daarna om de gedachten even te verzetten en het hoofd te legen.

Andere wereld

Wie is deze opvallende verschijning nu eigenlijk? Als we Olsson observeren in het drukke spelershotel oogt hij volkomen ontspannen. Een geintje hier en daar met spelers, een Noorse supporter die drie foto's wil. Het kan allemaal.

De Nederlandse handballers vieren feest na de gewonnen wedstrijd tegen Argentinië

Rondom trainingen of wedstrijden lijkt Olsson soms even helemaal in zichzelf gekeerd, weg van de wereld. Om vervolgens ineens wakker te schrikken en de dialoog aan te gaan met spelers of stafleden. Af en toe springt de 58-jarige Zweed uit Uppsala wild heen en weer langs de bank, maar meestal is hij de rust zelve.

Waar de meeste coaches in een zwakke wedstrijd als tegen Qatar al na tien minuten naar een time-out hadden gegrepen, wacht Olsson tot diep in de eerste helft. "Ik probeer rust uit te stralen en vertrouwen te geven. Zeker in het begin is dat belangrijk. Dit soort wedstrijden moet je kunnen herkennen."

"Tien jaar geleden had ik waarschijnlijk wel sneller ingegrepen, maar ik geloof niet zo in hectiek en schreeuwen. Een wedstrijd duurt zestig minuten en dat bleek ook. Op het eind wonnen we nog en dat gevoel had ik ook steeds."

Rotsvast vertrouwen

Wat verder opvalt is dat Olsson bijna altijd vasthoudt aan zijn vaste opbouwrij. Dani Baijens, Luc Steins en Kay Smits zijn zekerheidjes en worden nauwelijks gewisseld. "Deze jongens spelen al heel lang samen en zijn erg belangrijk voor het team", verklaart de coach die keuzes.

Olsson: 'Blij met hoe we tot nu toe gepresteerd hebben'

"Voor anderen is het inderdaad moeilijk om erin te komen. Tot nu toe krijgen deze drie spelers op die posities het vertrouwen en dat betalen ze ook uit. Hopelijk dienen zich in de toekomst meer spelers aan waardoor we op dezelfde manier kunnen blijven spelen."

Rugnummer 13

Als speler hoorde hij bij de allergrootsten. Olsson won alle kleuren medailles en was vooral bij het gerenommeerde THW Kiel een gevreesd schutter met een verwoestende linkerarm. Hij speelde als rechteropbouwer altijd met nummer 13.

Olsson lacht, zoals hij dat vaak doet aan de vooravond van de kraker tegen Duitsland. "Ik kreeg dat nummer toevallig en later me vaak gevraagd waarom ik met zo'n ongeluksgetal wilde spelen. Toen vond ik het alleen maar mooier en grappiger worden. Ik heb er uiteindelijk 258 interlands mee mogen spelen en heb laten zien dat je met dit nummer ook goed en succesvol kan zijn."

Staffan Olsson in actie voor Zweden tijdens de Olympische Spelen in 2000 in Sydney

Nu kan Olsson in zijn eerste maanden met Nederland geschiedenis schrijven. Waar het begin van de EK-kwalificatie nog moeizaam verliep en ook de voorbereiding op dit toernooi wat tegenviel, staat Oranje er nu in volle glorie. Met een solide dekking gekoppeld aan dynamisch en snel spel.

Na de zwaarbevochten wedstrijd tegen Qatar, die pas diep in de tweede helft werd gewonnen, lonkt een historische kwartfinale. Hoewel dat een loodzware klus zal worden met de topnaties Noorwegen en Duitsland als concurrenten in de poule. Twee overwinningen zijn noodzakelijk, te beginnen zaterdagavond tegen de Duitsers en dan nog maandag tegen Servië.

Eigen spel spelen

"Duitsland heeft een fysieke ploeg die weinig fouten maakt en heel compact verdedigd", weet Olsson. "Het wordt zwaar en we maken alleen een kans als we een heel hoog niveau halen zoals tegen Noorwegen. Maar als dat lukt, kunnen we van iedereen in de wereld winnen."

"Ik hoop dat we ons eigen spel kunnen spelen en dat we ze in de problemen kunnen brengen. Maar ik heb groot respect voor Duitsland. Het worden nog twee grote uitdagingen waar we zowel mentaal als fysiek klaar voor moeten zijn. Ik hoop dat we daar weer zestig minuten de kracht voor hebben."

Tegelijkertijd probeert de gelouterde Olsson de druk weg te halen bij zijn team. Hij benadrukt de stap vooruit die Nederland op dit WK in Polen weer heeft gezet. "We mogen trots zijn op wat er tot nu toe is bereikt. Ik weet hoe moeilijk het is om op dit niveau te komen. Je moet niet vergeten dat Nederland nog maar weinig ervaring had op de grote toernooien. We leren van deze zware wedstrijden heel veel. Dat neem je allemaal mee waardoor je als team steeds sterker wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl