Een medewerker van een apotheek in Den Haag, de persoon op de foto komt niet voor in het artikel
NOS NieuwsAangepast

Failliete medicijnenfabriek InnoGenerics overgenomen, kan openblijven

De Leidse medicijnenproducent InnoGenerics kan toch een doorstart maken. Het bedrijf, dat vorige maand nog failliet werd verklaard, wordt overgenomen door Ofichem Groep, een leverancier van grondstoffen voor medicijnen die in Ter Apel is gevestigd. De deal is gisteravond gesloten, meldt de curator.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), dat InnoGenerics de afgelopen jaren financieel bijstond, ondersteunt de overname met een bijdrage van 150.000 euro.

"Hier is heel hard aan gewerkt door de curator en het ministerie en gelukkig is er een overnamepartner gevonden. Ik ben er erg blij mee", zegt minister Kuipers.

Medicijntekort

InnoGenerics produceert zogenoemde generieke medicijnen tegen kwalen als hart- en vaatziekten, diabetes, depressies en epilepsie. Het was de laatste pillenfabriek die uitsluitend voor de Nederlandse markt medicijnen produceerde. Toen het faillissement werd aangekondigd, waren er dan ook zorgen over een medicijntekort in ons land.

Directeur Wiarda van InnoGenerics zegt daarom opgelucht te zijn over de doorstart. "Deze fabriek is van groot belang voor de leveringszekerheid van generieke medicijnen in Nederland. Ik zal mij blijven inzetten om duurzame medicijnproductie dichtbij huis te borgen", staat in een persbericht.

Volgens Kuipers neemt de overname de medicijntekorten niet weg. "Maar het draagt wel degelijk bij, omdat we ook op deze locatie generieke geneesmiddelen produceren in Nederland", aldus de minister.

Ofichem Groep zegt niet alle productielijnen direct weer te kunnen opstarten. De nieuwe eigenaar zegt van plan te zijn de eigen bedrijfsactiviteiten samen te voegen met die van InnoGenerics.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl