NOS Sport

Krajicek geeft Griekspoor 40 procent kans tegen Tsitsipas: 'Tallon is de man in vorm'

Krajicek waarschuwt Griekspoor: 'Centre court is een heel grote stap'

Op de Australian Open is Tallon Griekspoor al doorgedrongen tot de derde ronde, voor het ABN Amro Open-toernooi moet de Nederlander zich eerst nog maar eens zien te kwalificeren. Toernooidirecteur Richard Krajicek ziet het positief: "Dan heeft hij nog wat extra potjes."

Griekspoor is met zijn 63ste positie op de ATP-ranglijst niet de beste Nederlander qua ranking - dat is Botic van de Zandschulp op de 34ste plaats - maar "qua vorm is hij de beste speler die we in Nederland hebben", weet Krajicek.

Van 5 naar 40 procent

De 51-jarige voormalig tennisser kijkt vanuit Rotterdam uit naar de wedstrijd van Griekspoor op de Australian Open. Komende nacht om 2.30 uur (Nederlandse tijd) neemt die het op tegen Stefanos Tsitsipas, de nummer vier van de wereld.

"Als Tallon eind vorig jaar tegen hem zou hebben gespeeld, had ik gezegd dat hij 5 procent kans heeft om te winnen. Nu zou ik zeggen 60-40, nog wel in het voordeel van Tsitsipas", zegt Krajicek.

EPA
Tallon Griekspoor

"Tallon is gewoon de man in vorm. Hij is een heel goede tennisser, heel solide", zegt de directeur van het ABN-Amro Opentoernooi over zijn landgenoot. Griekspoor won begin januari voor het eerst in zijn carrière een ATP-titel en versloeg in de tweede ronde van de Australian Open landgenoot Van de Zandschulp.

"Hij gaat weinig punten geven aan Tsitsipas, die echt voor zijn punten zal moeten werken. Hij voelt zich goed en heeft niks te verliezen. Ik denk wel dat Tsitsipas de favoriet is in deze wedstrijd, maar dat hij wel vier of vijf sets nodig heeft om te winnen. En wie weet kan het toch een verrassing worden."

Wennen aan centre court

Griekspoor staat voor het eerst in zijn carrière in de derde ronde van een grandslamtoernooi en zal moeten aantreden op het centre court, de Rod Laver Arena. "Dat is een hele grote stap", weet Krajicek.

"Ten eerste het publiek. Dat zal op de hand van Tsitsipas zijn. Vijftienduizend man staan daar te schreeuwen als ze de baan op komen", spreekt Krajicek uit eigen ervaring. "En wat ook een groot verschil is en je niet moet onderschatten: de baan is heel groot."

AFP
De Rod Laver Arena in Melbourne

De lijnen zijn natuurlijk hetzelfde, legt Krajicek uit, maar er is veel meer ruimte om het veld heen. "Je perceptie is anders, qua retourneren en serveren. Ook het geluid van de bal is anders. Er is een andere akoestiek. Alles is anders. Dus als het kan, moet hij kijken of hij minimaal een uur, maar liefst twee of drie uurtjes op het centre court kan trainen."

Voor Tsitsipas is het centre court bekender terrein dan voor Griekspoor, maar de 24-jarige Griek zal allicht ook wel de druk voelen, denkt Krajicek. "Hij is de te kloppen man."

De als derde geplaatste Tsitsipas is na de uitschakeling van Rafael Nadal en Casper Ruud de hoogstgeplaatste die nog in het toernooi zit. "Dat geeft misschien een beetje extra druk op hem. Dat kan Tallon een beetje helpen."

Krajicek vertelt hoe het kan dat Griekspoor nog niet geplaatst is voor het ABN Amro Open-toernooi:

Ondanks succes op Australian Open, moet Griekspoor zich nog plaatsen voor ABN Amro-toernooi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl