NOS SportAangepast

Griekspoor overklast Van de Zandschulp in Melbourne: 'Ik was extra scherp'

Griekspoor overklast Van de Zandschulp in tweede ronde Australian Open

Tallon Griekspoor heeft bij de Australian Open na een sterk optreden tegen Botic van de Zandschulp voor het eerst de derde ronde van een grandslamtoernooi gehaald.

De man in vorm - hij won recentelijk zijn eerste ATP-titel - was met 6-4, 6-4, 6-4 te sterk voor zijn trainingsmaatje, die op baan 17 van Melbourne Park een uiterst wisselvallige indruk maakte.

Vrijdag wacht voor Griekspoor een tegenstander van formaat: de als derde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas. De drievoudig halvefinalist in Melbourne had geen kind aan de Australiër Rinky Hijikata (6-3, 6-0, 6-2).

Griekspoor was 'extra scherp'

"Dit was een hele goede partij van mijn kant", glimlachte Griekspoor na afloop. "Ik denk dat ik er mentaal klaar voor was om Botic te verslaan. Ik was extra scherp, omdat ik voelde dat dit qua vorm mijn moment was. Ik serveerde de hele wedstrijd goed."

Griekspoor kijkt uit naar zijn krachtmeting met Tsitsipas. "Dit is waar je het allemaal voor doet. We gaan waarschijnlijk op een grote baan spelen. Het wordt een pittige, maar ook mooie uitdaging. Ik sta goed te spelen, dus laat maar komen."

Griekspoor geniet van winst op Van de Zandschulp: 'Extreem blij met mijn tennis'

Paul Haarhuis vertelde in aanloop naar de Nederlandse krachtmeting dat de vorm van de dag bepalend zou worden.

Griekspoor startte fel, serveerde sterk wanneer het moest en liet zien dat zijn ATP-titel hem vertrouwen heeft gegeven. Hij profiteerde op 2-2 van een zwakke game van Van de Zandschulp, die twee onnodige fouten en een dubbele fout sloeg.

Van de Zandschulp wisselvallig

Het niveau van Van de Zandschulp, die vorig jaar in Melbourne in de derde ronde van latere finalist Danill Medvedev verloor, schommelde te veel om de Griekspoor-machine te demonteren.

Griekspoor speelde aanvallend wanneer het moest, maar schakelde in de rally soms ook even terug naar een defensieve tactiek. Die combinatie werkte uitstekend voor de nummer 63 van de wereld.

Botic van de Zandschulp

Van de Zandschulp, als 32ste geplaatst, kon daarentegen de rust niet vinden. Hij leverde in de tweede set meteen zijn service in. Griekspoor ging stug door en begroette later met een flinke brul ("come on!") en gebalde vuist de winst van de tweede set.

Van Van de Zandschulp is bekend dat hij soms veel tijd nodig heeft om in partijen de juiste vorm te vinden. Hij leek voor een kantelmoment te zorgen door in set drie een 2-0 voorsprong te nemen.

Fantastische lob

Griekspoor bleef echter bij de les en met een fantastische lob brak hij de service van Van de Zandschulp, die daarna zijn kop ietwat liet hangen, nog een keer werd gebroken en niet meer de energie vond voor een wederopstanding.

"Tallon serveerde beter en pakte wel zijn kansen, ik niet. Zodra hij een breekkans had, pakte hij die gelijk. Ik denk dat dat iets is wat iemand in vorm doet", stelde Van de Zandschulp na afloop vast.

Van de Zandschulp baalt na nederlaag: 'Nog niet mijn beste tennis dit jaar laten zien'

Griekspoor-Van de Zandschulp was de eerste ontmoeting tussen twee Nederlanders op een grandslamtoernooi sinds 2001. Jan Siemerink en Sjeng Schalken troffen elkaar toen in de eerste ronde van de Australian Open. Siemerink won in vijf sets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl