NOS SportAangepast

Verre van fit druipt Nadal af, met zijn vrouw in tranen op de tribune

Nadal druipt af bij Australian Open, zijn vrouw pinkt traantje weg

Opgeven is geen optie voor Rafael Nadal. De kampioen van vorig jaar heeft bij de Australian Open in de tweede ronde tot het laatste punt alles gegeven wat hij nog in zich heeft, maar het kwetsbare lichaam wilde niet meer tegen Mackenzie McDonald: 4-6, 4-6, 5-7.

Een heupblessure speelde de Spanjaard parten. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de blessure is. De vrouw van Nadal barstte in ieder geval in tranen uit op de tribune, terwijl het publiek haar man op een warm applaus trakteerde voor zijn vechtlust.

'Mentaal kapot'

"Het is een moeilijk moment. Het is een zware dag", zei Nadal na afloop. "Ik kan niet zeggen dat ik op dit moment niet mentaal kapot ben, want dan zou ik liegen."

Nadal vertelde vaker in zijn loopbaan last van dezelfde heup te hebben gehad. "Ik weet nog niet of het de spier of gewricht is, maar nu voelt het serieuzer dan voorheen. Ik kan niet bewegen. Ik word er ook moe van om het er continu over te hebben. Het wordt moeilijk, maar ik ben bereid om weer het revalidatietraject in te gaan."

Nadal aangeslagen, maar ook strijdbaar: 'Ben bereid weer te revalideren'

Zo is de Australian Open voor Nadal al na twee wedstrijden voorbij. De wereldtop raakt steeds verder uit beeld voor de 36-jarige Spanjaard, die de meeste grandslamtitels ooit won in het enkelspel bij de mannen.

Landgenoot Carlos Alcaraz heeft inmiddels bijna twee keer zoveel punten op de wereldranglijst, waarop Novak Djokovic de eerste plek komende weken hoopt te heroveren. Grote vraag is of Nadal op zijn leeftijd en gekweld door blessures nog een rol van betekenis gaat spelen.

Dat Nadal in de eerste ronde veel moeite had met Jack Draper, was al een voorteken dat de topvorm ontbrak. De kansloze nederlaag tegen McDonald was eigenlijk een kampioen onwaardig.

Tot twee keer toe twijfelde Nadal of hij het duel wel uit moest spelen, nadat hij zich in de tweede set lelijk had verstapt. Hij bleef op de baan, kende zo af en toe een opleving, maar kreeg nooit grip op de sterk serverende Amerikaan.

Vijfsetter Auger-Aliassime

De als zesde geplaatste Félix Auger-Aliassime balanceerde tegen de Slowaak Alex Molcan op de rand van de afgrond, maar wist in het restant van de gestaakte partij een achterstand om te buigen in een overwinning: 3-6, 3-6, 6-3, 6-2, 6-2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl