NOS Sport

Griekspoor pakt eerste ATP-titel na zinderende finale in India

Tallon Griekspoor heeft voor het eerst in zijn loopbaan een ATP-titel in het enkelspel gewonnen. In de finale van het toernooi in het Indiase Pune was de Noord-Hollander na een meeslepend gevecht in drie sets te sterk voor de Fransman Benjamin Bonzi.

De 26-jarige Griekspoor is de twaalfde Nederlandse man met een ATP-titel in het enkelspel.

Griekspoor pakt eerste ATP-titel na zinderende finale in India

Net als Griekspoor stond de even oude Bonzi voor het eerst in een ATP-finale. Van zenuwen was bij beiden weinig te merken.

Beide spelers serveerden prima en verwenden het publiek met mooie rally's. Maar waar de Fransman ook bijna al zijn punten op tweede service binnensleepte, lag daar de kwetsbaarheid van Griekspoor.

Twee dubbele fouten bij een stand van 5-4 kostte de Nederlander zijn servicegame (op love) en ook meteen de set.

Griekspoor knokt zich terug

Het slot van de tweede set was zinderend. Bij 5-5 op de service van de Fransman zweepte Griekspoor het Indiase publiek nog een keer op en gaf de toeschouwers vervolgens waar voor hun geld.

Hij knokte zich tot twee keer toe terug naar deuce en kreeg vervolgens zelf een breakpoint, zijn derde in de set. De vorige twee werden door de Fransman met aces weggeslagen en ook nu ontsnapte hij aanvankelijk dankzij zijn service.

Daarna bracht Bonzi zichzelf toch onnodig in problemen, waarop Griekspoor zijn vierde breekkans benutte met een fenomenale lob. Na een korte pauze serveerde hij de set - ondanks twee knappe passeerslagen en een breakpoint voor Bonzi - rustig uit: 7-5.

Ook in de derde set bleef Griekspoor goed spelen. Zo zette hij Bonzi bij 1-1 met een fantastische passeerslag onder druk en met opnieuw een lob verschafte hij zichzelf twee breakpoints.

En nu begon Bonzi toch te bibberen: met een dubbele fout schonk hij de voorsprong aan Griekspoor. Het momentum lag vanaf dat moment bij de Nederlander, die zelf zijn games vrij makkelijk won en de Fransman tot het uiterste dreef op diens service.

Bonzi kreeg nog wel twee breakpoints bij een 3-2 achterstand. Maar de Nederlander hield stand en sloeg zich met een knappe volley en een sterke service uit de problemen.

Slijtageslag

Terwijl het enthousiaste publiek op de tribunes een wave inzette, begon de vermoeidheid te tellen bij de Fransman, die vrijdag na een lange driesetter Botic van de Zandschulp uit de finale had gehouden.

Griekspoor speelde door de afzegging van Marin Cilic voor de kwartfinales juist een partij minder in India en wellicht gaf dat hem de energie om door te drukken. Op de service van Bonzi kreeg hij twee matchpoints. Bij de eerste was het meteen raak.

"Natuurlijk was ik nerveuzer dan anders, maar volgens mij zijn we daar allebei goed mee omgegaan", was zijn nuchtere reactie op de baan. "We hebben goed tennis laten zien. Ook in de eerste set speelde ik eigenlijk maar een slechte game."

Opvallend genoeg boekte Griekspoor in India zijn eerste zege op een ATP-toernooi in vier maanden. In de tussentijd brak hij bovendien met zijn coach Raemon Sluiter. In India werd hij alleen begeleid door zijn fysiektrainer.

"Ik heb twee tenniscoaches (Dennis Schenk en de Belg Kristof Vliegen, red.), maar kwam hier zonder hen. En ik won! Misschien moet ik dat maar blijven doen", grapte de kersvers kampioen.

Mooi rijtje

Tallon Griekspoor is de zestiende Nederlander in een ATP-finale bij de mannen en de twaalfde met een ATP-titel achter zijn naam. Tom Okker is nog altijd verreweg de meest succesvolle Nederlandse tennisser.

De laatste Nederlander die een ATP-titel pakte was Tim van Rijthoven. Van Rijthoven schreef vorig jaar uit het niets het grastoernooi van Rosmalen op zijn naam.

Nederlandse mannen: ATP-titels en finales

Finales Titels
1. Tom Okker 48 26
2. Richard Krajicek 26 17
3. Sjeng Schalken 12 9
4. Jan Siemerink 12 4
5. Paul Haarhuis 8 1
6. Robin Haase 5 2
7. Jacco Eltingh 4 4
8. Martin Verkerk 4 2
9. Michiel Schapers, Raemon Sluiter 4 0
11. Peter Wessels 2 1
12. Mark Koevermans, Tim van Rijthoven, Tallon Griekspoor 1 1
14. Huub van Boeckel, Botic van de Zandschulp 1 0

Bovendien stijgt Griekspoor op de wereldranglijst van nummer 95 naar 61. Zijn beste ranking was de 44ste plek halverwege 2022. Met zijn zege in Pune verdient hij bovendien 97.760 dollar (omgerekend ruim 90.000 euro).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl