Opnieuw kassa voor hockeymannen op WK: 4-0 zege op Nieuw-Zeeland

Nederlandse hockeyers zetten ook Nieuw-Zeeland opzij op WK

De Nederlandse hockeyers hebben hun tweede WK-duel makkelijk gewonnen. In het goed bezette Birsa Stadion in Rourkela in India toonden ze zich superieur aan Nieuw-Zeeland, dat geen moment gevaarlijk werd, met 4-0.

Door de overwinning heeft Nederland zich geplaatst voor de volgende ronde van het WK.

Fout gegokt, Oranje profiteert

Al na twee minuten was het kassa voor Oranje: Thierry Brinkman sloeg de bal genadeloos binnen na een voorzet van Tjep Hoedemakers, die een Nieuw-Zeelandse pass had onderschept: 1-0.

Brinkman maakte ook de 2-0, een treffer die volgde op een enorme gok van Nieuw-Zeeland. Zij kozen ervoor om al vroeg in de wedstrijd de keeper voor een extra veldspeler te wisselen, om zo Oranje onder druk te zetten. Verkeerd gegokt, want zo kon Brinkman scoren in een leeg doel.

Tjep Hoedemakers viert zijn treffer

Dat Nieuw-Zeeland al zo snel naar deze tactiek greep, had Brinkman verrast. "Achteraf kan je het een cadeautje van hun kant noemen, maar je gaat het wellicht nog vaker in het toernooi zien. Maar misschien niet zo vroeg", vertelde hij na afloop.

Bij de strafcorner die even later volgde, stond Nieuw-Zeeland nog steeds zonder keeper. Maar de 'Black Sticks' verdedigden uitmuntend en weerhielden Oranje van scoren. Voor even dan, want na twintig minuten bracht WK-debutant Koen Bijen de stand op 3-0, zijn eerste doelpunt op het titeltoernooi.

Hoedemakers maakte de 4-0 in het laatste kwart. Nieuw-Zeeland was vanaf de eerste minuut de mindere ploeg en bood tot aan het slot nauwelijks tegenstand. Daar had Oranje meer van kunnen profiteren, want er werden toch wat kansen gemist.

Bekijk hieronder de reactie van Thierry Brinkman op de 4-0 zege op Nieuw-Zeeland:

Brinkman na 4-0 zege op Nieuw-Zeeland: 'Keurig gedaan'

Desondanks rekende Oranje dus eenvoudig af met op papier de sterkste tegenstander in de groep. "Het was belangrijk om deze te winnen en dat hebben we op een keurige manier gedaan", aldus Brinkman.

Oranje won eerder al met gemak van Maleisië en wacht nog één wedstrijd in de poule, donderdag tegen zwakke broeder Chili.

Daarna wachten in de knock-outfase mogelijk de tegenstanders van formaat, als Nederland tegenover sterke landen als Argentinië en Duitsland kan komen te staan.