Nederlandse hockeyers starten WK met soevereine zege op Maleisië

Nederlandse hockeyers beginnen WK met 4-0 overwinning op Maleisië

De Nederlandse hockeyers zijn het WK in India begonnen met een overtuigende overwinning. In het hagelnieuwe en goedgevulde Birsa Stadion in Rourkela was Oranje met 4-0 te sterk voor Maleisië.

In dezelfde poule C had eerder op de dag Nieuw-Zeeland met 3-1 afgerekend met Chili. De groepswinnaar gaat naar de kwartfinales, de nummers twee en drie staat een tussenronde te wachten.

Eerste titeltoernooi Delmée

De verjongde ploeg van Jeroen Delmée, die aan zijn eerste titeltoernooi als bondscoach van Nederland is begonnen, had van meet af aan een overwicht, maar kwam pas laat in het eerste kwart tot kansen.

Zo werd een schot van Tijmen Reyenga knap gestopt door de Maleisische doelman Hafizuddin Othman, die ook goed het oog had in de strafcorner van Jip Janssen. De tip-in van Tjep Hoedemakers miste net het doel.

Derck de Vilder en Jonas de Geus proberen het Marhan Jalil moeilijk te maken

In het begin van het tweede kwart, in de negentiende minuut, kreeg de Maleisische verdediger Najmi Jazlan een hoge bal in de cirkel onvoldoende onder controle. Thijs van Dam was er als de kippen bij om te profiteren en Nederland aan de verdiende voorsprong te helpen. Nog voor de rust schoot Janssen, na een overtreding op Jonas de Geus, een strafbal achter Othman: 2-0.

Hinkende Brinkman

Maleisië kroop wat meer uit zijn schulp, maar slaagde er amper in een vuist te maken. Nederland maakte zich ondertussen meer zorgen om aanvoerder Thierry Brinkman, die in het derde kwart na een val hinkend de dug-out de kant opzocht, dan om het vergroten van de voorsprong.

Toch kwam de 3-0 op het bord, toen Teun Beins in het vierde kwart raak schoot uit een strafcorner. Het was voor de 26-vourig international het eerste doelpunt in het shirt van het Nederlands elftal. In de slotseconden gaf Jorrit Croon de overwinning extra cachet met een prachtige chip na goed voorbereidend werk van Derck de Vilder.

Maandag is Nieuw-Zeeland de volgende tegenstander van Oranje, opnieuw in Rourkela.

Croon na WK-winst hockeyers: 'Scherpte ontbrak, maar 4-0 staat toch netjes'