Het hoge water gisteren bij Beesd, langs de Linge
NOS NieuwsAangepast

Geen grote problemen door hoogwater, waterstanden stabiliseren zich

In het rivierengebied stabiliseren zich de waterstanden. Vandaag wordt weinig regen verwacht en het water in de rivier de Linge is iets gezakt. Hier leidde het water gisteren op verschillende plekken tot overlast, maar grote problemen bleven uit.

"We verwachten niet dat het water vandaag nog stijgt", zegt een woordvoerder van de gemeente Vijfheerenlanden. "De komende dagen moeten we de situatie in de gaten houden."

Er ontstaan waarschijnlijk geen grote problemen meer, zegt het Waterschap Rivierenland in een liveblog. Maar omdat er de komende week opnieuw regen valt, gaat het pompen voorlopig nog door.

'Daar zijn dijken voor'

Ondertussen stijgt het water in de grote rivieren. De uiterwaarden lopen vol en het water zal op sommige plekken hoog tegen de dijk staan. Maar volgens het Waterschap Rivierenland "is dat prima, want daar zijn de uiterwaarden en de dijken voor".

De verhoogde waterstand van gisteren en vandaag in beeld:

  • ANP
    In Beesd liepen de uiterwaarden van de Linge vol
  • ANP
    Ook in de Geul in Valkenburg staat het water hoger dan normaal
  • ANP
    Net buiten Geldermalsen wordt water de Linge ingepompt met noodpompen
  • ANP
    De verhoogde waterstand in de Maas bij Eijsden
  • ANP
    Een bord waarschuwt supermarktbezoekers in Geldermalsen voor wateroverlast

In Vlaardingen zijn voorbereidingen getroffen voor het hoge water. Vanavond wordt daar rond 21.30 uur in rivier Het Scheur hoogwater verwacht.

Een deel van de straten en parkeerplaatsen die zich aan het water bevinden, kunnen volgens de gemeente onderlopen. Om te voorkomen dat mensen hun auto in gebieden parkeren waar hoogwater wordt verwacht, gaan vanavond enkele straten dicht, meldt de regionale omroep Rijnmond.

Maas, Waal en Rijn

De Maas bereikt komende dagen het hoogste punt. Ook hier worden geen grote problemen verwacht. Wel neemt het Waterschap Limburg in Beesel maatregelen. De dijk daar is pas versterkt en het gras is daardoor nog niet volledig teruggegroeid. Om te voorkomen dat er slijtage plaatsvindt aan de dijk, wordt die versterkt met doeken waar zandzakken op worden gelegd, schrijft 1Limburg.

Volgens de regionale omroep is de Maas bij Beesel smaller en stroomt hij sneller. "We willen voorkomen dat de net opgeleverde dijk schade oploopt. We willen liever schade voorkomen dan achteraf repareren", schrijft het waterschap. Na dinsdag neemt de waterafvoer in de rivier waarschijnlijk af.

Het waterpeil in de Waal en de Rijn stijgt de komende dagen ook doordat er veel water uit het stroomgebied van de Rijn in Duitsland komt. Uiterwaarden en lage kades kunnen onderlopen, maar vooralsnog kunnen uiterwaarden en dijken de verwachte waterstand makkelijk aan, zegt Rijkswaterstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl