Hoogwater in Geldermalsen
NOS Nieuws

Droger weer op komst, toch draaien gemalen op volle toeren

Waterschap Rivierenland verwacht voor vandaag droger weer dan gisteren, maar laat ondertussen de gemalen op volle toeren draaien. Ook de extra pompen die op 'knelpunten' langs de Linge zijn neergezet, blijven voorlopig aan staan.

Door de grote hoeveelheden regen van afgelopen dagen kampte met name het westen van het rivierengebied met wateroverlast. Het waterschap meldde gisteren dat er minder regen was gevallen dan was verwacht, maar toch was er op een aantal plekken wateroverlast, bijvoorbeeld in de Alblasserwaard.

Gisteren stonden op sommige plekken straten en velden blank, en liepen kelders, schuren en woningen onder water. Door de aanhoudende regen werden ook twee rijbanen op de A20 bij Rotterdam-Crooswijk tijdelijk afgesloten.

Waterschap Rivierenland voorziet voor later vandaag geen grote hoogwaterproblemen, maar in de Alblasserwaard blijft het nat. De Maas zal naar verwachting op een aantal plekken buiten de oevers treden. Waterschap Limburg houdt de situatie bij de Geul extra scherp in de gaten.

Vrijdag zei Rijkswaterstaat dat de afvoer van de Maas bij Sint Pieter (onder Maastricht) vandaag het hoogste punt zou bereiken. Dinsdag zakt het waterpeil weer.

De hoge waterstand in de rivieren is veroorzaakt door de enorme regenval deze maand. Tot nu toe is er in januari 91 millimeter regen gevallen, terwijl gemiddeld in de hele maand 71 millimeter valt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl