De Linge bij Beesd
NOS NieuwsAangepast

Wateroverlast op sommige plekken langs Linge, vanavond wel minder regen verwacht

Door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen tijd en vandaag is er wateroverlast in het westen van het rivierengebied. Op sommige plekken staan straten en velden blank, en zijn kelders, schuren en woningen ondergelopen.

Het lijkt erop dat de overlast niet verder toeneemt, zegt heemraad Mathieu Gremmen van Waterschap Rivierenland aan het eind van de middag. "We verwachten geen grotere problemen dan dat we nu hebben", zegt hij. "De verwachte hoeveelheid regen voor vanavond en vannacht is naar beneden bijgesteld."

Vooral in de rivier de Linge staat het water hoog. Op sommige plekken in Geldermalsen en Leerdam zijn volgens het waterschap problemen. Een woordvoerder verwachtte vanochtend al dat die plaatsen niet ernstig bedreigd zouden worden.

Onder normale omstandigheden staat de Linge 80 centimeter boven NAP. Nu is dat het dubbele, aldus de woordvoerder. Voor de Linge is dat hoge waterpeil bijzonder. "Op grote rivieren zoals de Maas, Waal en Rijn zien we vaker hoogwater, maar we zien maar heel zelden dat de Linge zo hoog stijgt."

Peter van Praag woont aan de Linge en neemt het zekere voor het onzekere:

Meubels uit huis en zandzakken: maatregelen tegen het hoge water

Het Waterschap Rivierenland houdt een liveblog bij over het stijgende water en de maatregelen die worden genomen. Vooral in de lage delen van de Tielerwaard en de gemeentes Vijfheerenlanden en Altena staat het water hoog.

Burgemeester Fröhlich van Vijfheerenlanden nam poolshoogte op verschillende plekken in Leerdam:

Door aanhoudende regen beginnen de uiterwaarden van de Linge vol te lopen. Ook het waterpeil van de rivier stijgt langzaam verder. In het hele land valt vandaag 10 tot 20 millimeter regen, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "Dat is best veel."

Ook in andere rivieren staat het water hoog. De uiterwaarden van Rijn, Waal en IJssel zullen vandaag waarschijnlijk onderlopen.

In Zuid-Holland staat een deel van het goederenspoor in het Rotterdamse havengebied onder water, waardoor op sommige sporen geen treinen kunnen rijden. De problemen houden zeker tot maandag aan. Ook zijn twee rijstroken dicht op de A20 tussen Rotterdam-Alexander en de afslag Crooswijk in de richting van Hoek van Holland. Hier blijft te veel water op de weg liggen.

De voorstellingen in de schouwburg van Gouda zijn afgelast vanwege de wateroverlast, meldt Omroep West. Er is een lekkage als gevolg van de hevige regenval.

Maas morgen mogelijk hoogste punt

De Maas bereikt naar verwachting morgen het hoogste punt en zal op een aantal plekken overstromen. Het Waterschap Limburg houdt de situatie bij de Geul extra in de gaten. Naar verwachting begint het water in de Maas na dinsdag weer te zakken.

De hoge waterstand in de rivieren is veroorzaakt door de enorme regenval deze maand. Tot nu toe is er in januari al 91 millimeter regen gevallen, terwijl gemiddeld in de hele maand januari 71 millimeter valt, zegt weerman Kuipers Munneke. "Het is na 1948 de natste januari ooit, gemeten tot 14 januari, heel uitzonderlijk."

Mathieu Gremmen van Waterschap Rivierenland legt uit hoe geprobeerd wordt overstromingen te voorkomen:

Dreiging overstromingen langs Linge: 'We proberen het water te verdelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl