In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Wateroverlast op meerdere plekken door hevige regenval

Hevige regenval leidt op meerdere plekken in het land tot wateroverlast. Zo is de rivier de Linge in delen van Gelderland buiten zijn oevers getreden. Uit voorzorg zijn meerdere parkeerplaatsen afgezet, meldt Omroep Gelderland.

Waterschap Rivierenland houdt een liveblog bij over het stijgende water en de bijkomende maatregelen. De verwachting is dat de wateroverlast toe zal nemen.

Mensen die spullen in de uiterwaarden van de Linge hebben staan, moeten er rekening mee houden dat het terrein overstroomt. Voor morgen wordt op opnieuw regen verwacht en kan het peil naar kritieke waarden stijgen, aldus het waterschap.

Ook in lokaal stedelijk gebied zoals Leerdam en Geldermalsen kan het vele water voor overlast zorgen. Zo kunnen kelders, schuren en woningen onderlopen. Het waterschap adviseert bezittingen zo veel mogelijk in veiligheid te brengen, of op een hoge plek te zetten.

Overlast door het hele land

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een pomp geplaatst in Woerden om daar overstromingen te voorkomen. Friesland en Zeeland hebben naast de overvloedige regen ook veel hinder van de zeer harde wind. Die stuwt het water in de overvolle sloten en watergangen nog hoger op. Alle gemalen werken volop, aldus de waterschappen, maar dat kan wateroverlast niet helemaal voorkomen.

De afvoer van de Maas bij Sint Pieter (onder Maastricht) bereikt naar verwachting zondag het hoogste punt. Dan voert de regenrivier zo'n 1400 kubieke meter water per seconde af. Vanaf dinsdag zakt het waterpeil van de rivier weer, laat Rijkswaterstaat weten. De dienst voorziet geen grote hoogwaterproblemen, maar de Maas zal op een aantal plekken wel buiten de oevers treden.

Waterschap Limburg houdt de situatie bij de Geul extra scherp in de gaten. Ook laaggelegen kades zoals de Waalkade in Nijmegen zijn vanaf vandaag afgesloten vanwege hoogwater.

Advertentie via Ster.nl