Vreugde bij de spelers van United

Ten Hag en United verslaan na achterstand ook rivaal City in stadsderby

Manchester United heeft de vijfhonderdste wedstrijd van Pep Guardiola als coach op het hoogste niveau (winstpercentage 76%) danig verpest. Zijn City leek op weg naar een overwinning in de prestigieuze stadsderby, maar de mannen van Erik ten Hag wisten in de slotfase de rollen om te draaien en een 2-1 zege te boeken.

Door de overwinning is Manchester United tot op één punt gekomen van de landkampioen. Koploper Arsenal, dat vijf punten meer heeft dan City, wacht zondag de Londense derby tegen Tottenham Hotspur.

Acht zeges op rij

De vorige confrontatie met de stadgenoot was voor United begin oktober geëindigd in een smadelijke 6-3 nederlaag, die door twee late goals van Anthony Martial nog enigszins dragelijk oogde. Vooral het verschil in intensiteit was daar debet aan geweest, luidde de analyse van Ten Hag die in de zomer het roer had overgenomen van interim-manager Ralf Rangnick.

Een paar maanden later heeft de voormalige Ajax-trainer, die zonder pardon de inmiddels vertrokken sterspeler Cristiano Ronaldo op een zijspoor zette, de ploeg meer en meer naar zijn hand weten te zetten. Met resultaat: sinds die pijnlijke nederlaag in de immer beladen derby won United vijftien van de achttien wedstrijden in alle competities, waaronder de laatste acht.

City-verdediger Nathan Aké houdt Anthony Martial van de bal

Met oud-Feyenoorder Tyrell Malacia in de basis - maar nieuwste aanwinst Wout Weghorst nog op de tribune - was de eerste kans voor de gegroepeerd opererende thuisploeg. Na zeldzaam balverlies van Bernardo Silva schoot captain Bruno Fernandes voorlangs bij de gasten, waar ook Oranje-international Nathan Aké aan het duel was begonnen.

Inschattingsfout

Een antwoord van City, dat woensdag in de League Cup met 2-0 onderuit was gegaan bij Southampton, liet lang op zich wachten. Een schot van topscorer Erling Haaland, bij de 6-3 net als Phil Foden goed voor drie treffers, werd geblokt door Casemiro.

Na een inschattingsfout van City-doelman Ederson op een dieptepass snelde Marcus Rashford tien minuten voor de rust langs de ver uitgekomen Braziliaan. De afronding van de spits, sinds het WK in alle zes wedstrijden van de Red Devils het doel had gevonden, liet echter te wensen over. Manuel Akanji kon een treffer voorkomen. Ook een tweede kans was niet aan Rashford besteed.

Jack Grealish viert zijn treffer tegen United

Na rust, met bij United Antony voor Martial, nam City de touwtjes stevig in handen, maar verdedigend leek de thuisploeg de boel goed op orde te hebben. Totdat in de zestigste minuut Kevin De Bruyne even los was gekomen van zijn bewaker Fred en prompt een fraaie voorzet produceerde, die door Jack Grealish, net ingevallen voor de onzichtbare Foden, werd binnengekopt: 0-1.

Ook na die bittere pil kwam United aanvankelijk amper in het stuk voor. Maar toch wisten de mannen van Ten Hag het tij te keren. In de 78ste minuut schoot Fernandes raak, hoewel de pass duidelijk voor de buitenspel staande Rashford bedoeld was, en vier minuten later tikte Rashford na goed voorbereidend werk van Alejandro Garnacho de 2-1 achter Ederson.

Record Rashford

Met zijn doelpunt evenaarde Rashford een stokoud clubrecord. Net als Dennis Viollet in 1959 heeft de 25-jarige aanvaller nu in negen opeenvolgende thuiswedstrijden gescoord.

Het was bovendien voor het eerst sinds maart 1987 dat United na een 0-0 ruststand alsnog de volle buit pakte in een stadsderby in eigen huis. Destijds werd met 2-0 gewonnen en stond sir Alex Ferguson aan het roer.