Satellietbeelden van het Oost-Oekraïense stadje van 3 januari
NOS NieuwsAangepast

Rusland claimt inname van Soledar na bloedige strijd, Oekraïne ontkent

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het de volledige controle heeft over de Oost-Oekraïense stad Soledar, waar de afgelopen tijd een bloedige strijd is geleverd. Vannacht namen Russische strijdkrachten de plaats in, aldus Moskou.

Oekraïne zegt dat het bericht niet klopt. Een woordvoerder van het Oekraïense leger in het oosten van het land zegt dat de strijd nog steeds gaande is. Voor onafhankelijke journalisten is het lastig te bepalen wat de werkelijke situatie in de stad is.

Vannacht vroeg nog, dus voor de Russische bekendmaking, schreef de Oekraïense staatssecretaris Maliar van Defensie op Telegram dat het een "hete nacht" was, maar dat de Oekraïense strijdkrachten "dapper volhielden".

Het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) stelde in zijn laatste update, van gisteravond laat, wel dat uit luchtbeelden blijkt dat de Russische strijdkrachten "grotendeels of zelfs geheel" de controle hebben over Soledar. De plaats is onder meer gewild vanwege zijn zoutmijnen.

De Russen proberen Soledar en de grotere stad Bachmoet al sinds de zomer in te nemen.

De eigenaar van het Russische huurlingenleger Wagner zei eerder deze week al dat hij Soledar in handen had, maar de Russische autoriteiten deden die bekendmaking toen af als voorbarig. Nu is het dus wel zover, stelt het ministerie van Defensie.

Belangrijk of niet?

Volgens Moskou is de inname belangrijk voor toekomstige offensieve operaties in de oblast Donetsk. Zo komen er extra mogelijkheden om routes van het Oekraïense leger af te snijden, zeggen de Russen.

Het Institute for the Study of War relativeert het belang van een inname van Soledar. Volgens het instituut betreft het geen "operationeel significante ontwikkeling" in de oorlog en is het onwaarschijnlijk dat de Russen nu versneld zullen opstomen naar de grotere stad Bachmoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl