CU-leider Segers vertrekt uit politiek: 'Na tien jaar is het mooi geweest'
Gert-Jan Segers stapt uit de politiek. Hij stopt als Tweede Kamerlid en partijleider van de ChristenUnie. In een brief aan de leden van zijn partij schrijft hij dat het na tien jaar "mooi is geweest". Segers zal worden opgevolgd door Mirjam Bikker, nu vicefractievoorzitter.
In zijn afscheidsbrief aan de leden van de partij schrijft Segers (53) dat het mooie jaren waren, maar ook dat het een "superzware baan is die veel van je gezin en omgeving vraagt". Hij noemt de Haagse politiek een "gulzig vak", dat vaak ook persoonlijk is. "Ik heb daarin, met vallen en opstaan, gegeven wat ik te geven had."
Segers noemt het ook "heilzaam om na een zeker aantal jaren plaats te maken voor een ander. Bij leiderschap hoort ook het inzicht dat die rol tijdelijk is. We zijn allemaal vervangbare krabbelaars en Gods werk is altijd teamwerk".
Segers gaf vanochtend een toelichting op zijn besluit aan de pers:
Mirjam Bikker is de enige kandidaat om Segers op te volgen en ze zal naar verwachting komende dinsdag door haar fractie worden gekozen. Segers had haar al eerder op het oog als opvolger, blijkt uit zijn brief. Bij de vorige verkiezingen heeft hij zich kandidaat gesteld in "de wetenschap dat er een kundige en gedreven opvolger zou zijn". Volgens Segers "staat die moedige vrouw er nu".
Betrokken bij onderhandelingen
In de tien jaar in de Tweede Kamer was Segers meer dan zeven jaar fractievoorzitter en politiek leider. Hij volgde in 2015 Arie Slob op. Segers was twee keer samen met Carola Schouten betrokken bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet.
De tweede keer, in 2021, sloot hij toch aan nadat hij eerder dat jaar in een krant harde kritiek op VVD-leider Rutte had geuit. Die zou na de gebeurtenissen met Omtzigt "geen geloofwaardige drager van een nieuwe politieke cultuur meer kunnen zijn". Later kwam Segers deels van zijn kritiek op Rutte terug en sloot hij toch aan bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet.
Als Kamerlid zette Segers zich in voor de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. Samen met PvdA, SP en CDA maakte hij een initiatiefwet over het strafbaar stellen van mensen die misbruik maken van een slachtoffer van mensenhandel. De wet werd in 2016 in de Tweede Kamer aangenomen.
In zijn brief aan de leden memoreert Segers de samenwerking met andere partijen om ondanks de verschillen iets te bereiken.
Premier Rutte en andere bewindslieden prijzen Segers om zijn manier van politiek bedrijven:
Over de samenwerking tussen de vier coalitiepartijen schrijft hij dat er de ene keer "de grootste ruzies" werden uitgevochten en de andere keer na nachtelijke vergaderingen de handen ineengeslagen werden.
"Vooral de momenten dat het ons ook echt lukte om grote knopen door te hakken en de momenten dat we iets deelden van onze diepste drijfveren waren bijzonder", schrijft Segers. Hij zegt de gesprekken steeds te zijn aangegaan "vanuit de overtuiging dat het welzijn van ons land staat of valt met ons vermogen om - ondanks al onze verschillen - samen te werken".
Segers zegt dat hij op dinsdag 24 januari zijn laatste dag als Kamerlid hoopt te hebben. Hij zegt nog geen idee te hebben wat hij hierna gaat doen.