NOS Voetbal

Slot woont nog altijd in Zwolle: 'Maar ze hoeven niet met vuurwerk aan te komen'

Slot heeft Zwolle nog altijd in z'n hart zitten, maar niet ten koste van alles

"Als je bij PEC Zwolle hebt gevoetbald in de periode dat ik er speelde, en dat was vaak nog in de eerste divisie, dan ga je met spelers van AZ niet te veel over je carrière praten. Dus dat neem ik ook niet mee; dat is voor die jongens volstrekt onbelangrijk."

Het zijn weloverwogen woorden van Arne Slot uit december 2019, toen hij zich als trainer van AZ opmaakte voor de uitwedstrijd tegen zijn oude liefde PEC Zwolle. Het is de goedlachse trainer ten voeten uit. Met de benen op de grond en weinig opsmuk.

Verhalen over spandoek

Slot zal er nu ongetwijfeld hetzelfde over denken als trainer van Feyenoord, dat donderdagavond in het bekertoernooi de club uit Overijssel treft. Hij hoeft Orkun Kökcü of David Hancko niet te vermoeien met anekdotes over 'Slot zij met ons', een spandoek waarmee hij in zijn tijd als speler van PEC werd geëerd.

176 wedstrijden en 52 doelpunten. Het zijn prachtige cijfers die de voormalig aanvallende middenvelder in dienst van de Zwollenaren wist te bewerkstelligen. Hij nam er in 2013 afscheid als voetballer.

Anno 2023 kijkt Slot nog altijd met gepaste trots terug op zijn Zwolse periode. "Ik heb er een hele mooie tijd gehad. Het is leuk om weer tegen ze te spelen. Al is het een tijd geleden dat ik er heb gespeeld. En daar heb je ook een bepaald verloop bij spelers. Ik geloof dat Bram van Polen en Bart van Hintum daar nu nog spelen."

Arne Slot in duel met Jetro Willems tijdens PEC Zwolle-PSV op 27 februari 2013 in het KNVB-bekertoernooi

PEC Zwolle degradeerde afgelopen seizoen naar de eerste divisie. Dat ging Slot natuurlijk wel een beetje aan het hart, maar het stemt hem tevreden dat de Zwollenaren volop meedoen om de titel en dus promotie naar de eredivisie.

"Ze winnen bijna alles in de eerste divisie en ze wonnen onlangs nog een oefenwedstrijd van Vitesse", benadrukt Slot de sterkte van zijn voormalig werkgever. "Feitelijk is Zwolle een eerstedivisieclub, maar ze schurken tegen de eredivisie aan, als je naar de stand op de ranglijst kijkt."

Arne Slot op de schouders tijdens zijn afscheid als profvoetballer

Hij bewaart dus goede herinneringen aan Zwolle, maar hoe speciaal is zo'n ontmoeting met PEC nog? "Niet heel bijzonder", geeft hij grif toe. "Ik heb ook met Cambuur en AZ vaak tegen Zwolle gespeeld", haalt de trainer twee vorige werkgevers aan.

Maar Zwolle is wel nog altijd de plaats waar hij woont. En dus de plaats die hem dierbaar is. "Maar nu ben ik er niet, dus ze kunnen mij nu met rust laten", glimlacht Slot. "Ze hoeven niet met vuurwerk aan te komen of iets dergelijks."

Terug naar de roots van Arne Slot in Hasselt, bij Zwolle, waar vriend Sjoerd de Bruijn nog een paar spandoeken op zolder heeft liggen:

Een weerzien met 'Slot zij met ons'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl