Noël Le Graët, voorzitter van de Franse voetbalbond
NOS Voetbal

Omstreden voorzitter Franse voetbalbond legt functie voorlopig neer

De voorzitter van de Franse voetbalbond, Noël Le Graët, heeft zijn functie voorlopig neergelegd. Dat is gebeurd "in goed overleg", zo meldt voetbalbond FFF. De 81-jarige Le Graët lag onder vuur vanwege een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en, eerder deze week, controversiële uitspraken over Zinédine Zidane.

De Franse bond verlengde vorige week het contract van bondscoach Didier Deschamps tot 2026. In Franse media werd echter geopperd om Zidane als vervanger aan te trekken, waarop Le Graët reageerde met enkele onhandige uitspraken.

"Zinédine Zidane, ik zou zijn telefoon niet eens opnemen. Wat zou ik hem moeten zeggen? Hallo meneer, maak je geen illusies. Kijk maar verder, want ik ben net een contract overeengekomen met Didier?", zei de voorzitter.

Kritiek van Mbappé

De uitspraken over de Franse voetballegende vielen verkeerd bij veel prominenten, onder wie Kylian Mbappé en de minister van Sport. Mbappé reageerde via Twitter met: "Zidane is Frankrijk. Zo gaan we niet om met legendes zoals hij."

Maar het gedoe rond Zidane was zeker niet het enige probleem van Le Graët, die sinds 2011 voorzitter van de voetbalbond was. De afgelopen maanden is hij door meerdere vrouwen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Champagne

Een van hen, zaakwaarneemster Sonia Souid, zei dinsdag in een interview met sportkrant L'Équipe dat Le Graët zijn machtspositie misbruikte om avances naar haar te maken. Toen ze jaren geleden vrouwenvoetbal wilde promoten bij de Franse bond werd ze bij hem thuis uitgenodigd, waar de champagne klaarstond en een derde functionaris van de bond zogenaamd was verhinderd.

"Hij zei dat hij mijn ideeën waar kon maken als we close genoeg waren. Hij zag me als een snoepje. Ik heb me snel uit de voeten gemaakt", aldus de 37-jarige Souid. In de jaren daarna werd ze nog geregeld lastiggevallen met sms'jes en spraakberichten als "Sonia, ik zit aan mijn derde fles, ik wacht met de vierde op jou."

Le Graët ontkent

Tijdens een ingelaste vergadering van de voetbalbond ontkende Le Graët met klem dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag: "Het onderzoeksrapport zal positief voor mij uitpakken."

Le Graët bood ook zijn excuses aan voor zijn opmerkingen over Zidane. Hij zei een brief naar Zidane te hebben gestuurd met een uitnodiging voor een ontmoeting.

De taken van Le Graët worden voorlopig waargenomen door vice-voorzitter Philippe Diallo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl