Kylian Mbappé na zijn gemiste strafschop tegen Zwitserland
NOS Voetbal

Mbappé dacht aan stoppen bij Frankrijk: 'Vanwege racisme, niet door gemiste penalty'

Kylian Mbappé overwoog vorig jaar een punt te zetten achter zijn interlandloopbaan vanwege racistische bejegeningen na zijn gemiste strafschop op het EK tegen Zwitserland. De 23-jarige Franse superster laat dat zondag weten in een reactie op opmerkingen van de voorzitter van de Franse voetbalbond.

Die voorzitter van de FFF, Noël Le Graët genaamd, onthulde eerder op zondag in gesprek met Le Journal du Dimanche dat Mbappé na het EK overwoog te stoppen als international. "Hij vond dat de FFF hem niet had verdedigd na de gemiste strafschop en alle kritiek", aldus Le Graët. "We spraken elkaar vijf minuten in mijn kantoor."

"Hij was boos en zei dat hij niet meer voor Frankrijk wilde spelen", ging de preses verder. "Maar dat meende hij natuurlijk niet. Kylian is een winnaar. Hij was erg gefrustreerd door de uitschakeling, wij allemaal trouwens. Maar hij is een geweldige jongen, veel meer een teamspeler dan mensen denken."

Snelle reactie Mbappé: 'NIET vanwege strafschop'

Mbappé had weinig tijd nodig om uit te leggen dat het in zijn ogen anders zat. "Ja, ik heb hem vooral goed uitgelegd dat het in verband met racisme was en NIET vanwege de strafschop. Maar hij was van mening dat er geen racisme was geweest...", stelde hij op Twitter.

Tegenover RMC Sport gaf Le Graët daarop weer snel een reactie op de tweet om de gemoederen te bedaren. "Ik ben het met hem eens", zei de voorzitter van de bond. "Ik begreep alles goed en er is geen probleem met Kylian. Ik heb altijd veel waarde gehecht aan zijn persoonlijkheid."

'Het spijt me', zei Mbappé na gemiste strafschop

Frankrijk werd op het EK al in de achtste finales uitgeschakeld. Mbappé zag na een ongelukkig toernooi zonder doelpunten zijn beslissende strafschop worden gestopt door de Zwitserse doelman Yann Sommer. Via zijn socialmediakanalen bood Mbappé een dag later zijn excuses aan.

"Het spijt me", zei de aanvaller van Paris Saint-Germain. "Het is moeilijk om de pagina om te draaien. Ik ben diep ontgoocheld omdat we onze doelen niet hebben bereikt. Het spijt me dat ik die penalty heb gemist. Ik wou het team helpen, maar heb gefaald. Ik besef dat de fans ontgoocheld zullen zijn, maar ik wil hen toch bedanken voor de steun."

Kylian Mbappe na een gemiste kans tegen Zwitserland

Bondscoach Didier Deschamps weigerde om Mbappé aan te duiden als schuldige: "Niemand kan kwaad op hem zijn. Wanneer je je verantwoordelijkheid neemt, kan zoiets gebeuren. Het is duidelijk dat hij er erg van aangedaan is. Toch moet Kylian zich niet schuldig voelen. De ploeg is één geheel, dat is het altijd geweest."

Strafeis van zes maanden gevangenis voor racistische tweet

Ondanks de zalvende woorden van de bondscoach en medespelers was Mbappé op social media voor velen de kop van jut, tot aan racistische beledigingen aan toe. Mbappé voelde zich niet gesteund door de voetbalbond. Het leidde er volgens Mbappé toe dat hij dacht aan stoppen als Frans international.

Het parket van Parijs opende na een klacht van onder meer de organisatie SOS Racisme een onderzoek naar "openbare beledigingen van racistische aard" tegen met name Mbappé. Het leidde eerder deze maand tot een strafeis van zes maanden gevangenis voor een 19-jarige man, die een racistische tweet over Mbappé had geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl