NOS VoetbalAangepast

Mbappé en Real Madrid in de bres voor Zidane, Franse bondsvoorzitter door het stof

Uitspraken van Noël Le Graët, voorzitter van de Franse voetbalbond, over Zinédine Zidane hebben veel losgemaakt in de (Franse) voetbalwereld. Tal van prominenten, onder wie Kylian Mbappé, en zelfs Zidane's voormalige club Real Madrid reageerden fel. Daarop is Le Graët maandagmiddag door het stof gegaan.

"Ik wil graag mijn persoonlijke excuses aanbieden voor mijn opmerkingen, die helemaal niet weergeven wat ik van de speler en de trainer Zidane vind", zei Le Graët. "Ik moet toegeven dat het ongemakkelijke opmerkingen waren. Ik heb enorme waardering voor Zidane."

Wat zei Le Graët over Zidane?

Vorige week maakte de Franse bond bekend het contract van bondscoach Didier Deschamps tot 2026 te verlengen. Na de verloren finale van het WK in Qatar tegen Argentinië waren daar in de media twijfels over en werd Zidane geopperd als eventuele vervanger.

Daar ging Le Graët op in: hij liet weten dat hij in Zidane nooit een optie had gezien. "Zinédine Zidane, ik zou hem nog niet eens opnemen. Wat zou ik hem moeten zeggen? 'Hallo meneer, maak je geen illusies. Kijk maar verder, want ik ben net een contract overeengekomen met Didier'?"

Zinédine Zidane op het Ballon d'Or-gala in oktober vorig jaar

Over de toekomst van Zidane, in 2021 vertrokken als trainer van Real Madrid, wordt al een tijd flink gespeculeerd. Hij zou volgens ESPN onlangs een aanbod van de Amerikaanse bond, om de in opspraak geraakte Gregg Berhalter als bondscoach te vervangen, hebben afgeslagen.

Le Graët liet weten dat hij nooit had getwijfeld aan de toekomst van Deschamps als bondscoach. "Zidane moet doen wat hij wil, het gaat mij niet aan. Ik heb hem nooit ontmoet en we hebben nooit overwogen om afscheid te nemen van Deschamps. Zidane kan gaan en staan waar hij wil, naar een grote club. Een nationale ploeg zie ik minder snel gebeuren."

Boze Mbappé en Madrileens statement

Mbappé reageerde op de uitspraken van Le Graët met een kritische tweet. "Zidane is Frankrijk. Zo gaan we niet om met legendes zoals hij."

Maandagochtend lieten ook voormalig ploeggenoten van Zidane zich over de kwestie uit, terwijl Real Madrid zich zelfs geroepen voelde een officiële verklaring te doen uitgaan. De voormalige club van Zidane betreurt de "ongepaste uitspraken" die "een gebrek aan respect tonen". Real zegt te wachten "op een onmiddellijke correctie".

Oud-internationals Youri Djorkaeff en Djibril Cissé reageerden via sociale media. Vooral Cissé was glashelder wat hij van de uitspraken van Le Graët vond. "Dehors!" ("Eruit!"), tweette hij met een GIF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl