Gregg Berhalter
NOS VoetbalAangepast

Amerikaanse bondscoach Berhalter geeft geweld toe, na chantage moeder van speler

Gregg Berhalter heeft een opmerkelijk statement afgegeven. De bondscoach van het Amerikaanse voetbalteam op het WK in Qatar zegt in een verklaring dat hij zijn huidige vrouw Rosalind tegen haar benen schopte tijdens een ruzie 31 jaar geleden. Ze waren toen als studenten aan het daten.

In de verklaring schrijft Berhalter dat hij tijdens het WK gechanteerd is: "Ze hadden informatie over mij die me zou neerhalen."

Die informatie kwam opmerkelijk genoeg van Danielle Reyna, de moeder van international Giovanni Reyna, die tijdens het WK deel uitmaakte van de Amerikaanse selectie. Danielle Reyna maakt dat bekend in een verklaring die niet lang na het statement van Berhalter werd gepubliceerd.

Frustratie over opmerking Berhalter

Reyna zegt dat ze de informatie over Berhalter deelde met Earnest Stewart, de sportief directeur van de Amerikaanse voetbalbond, uit frustratie over een opmerking die de Amerikaanse bondscoach na het WK over haar zoon maakte.

Berhalter zei dat hij "een speler" bijna naar huis had gestuurd, omdat die op en buiten het veld "niet aan de verwachtingen voldeed". Al snel bleek dat hij met die opmerking op Giovanni Reyna had gedoeld.

"Ik vond het bijzonder oneerlijk dat Giovanni na het WK werd besmeurd, terwijl Berhalter ooit werd vergeven voor iets veel ergers dat hij op vergelijkbare leeftijd had gedaan", vertelt moeder Reyna, die in haar jeugd team- en kamergenote was van Rosalind Berhalter en haar na Greggs actie in 1991 tot steun was.

"Zonder op de details in te gaan, wordt het misbruik op de betreffende avond in de verklaring gebagatelliseerd. Het duurde destijds lang voordat ik Gregg had vergeven, maar uiteindelijk zijn de Berhalters en hun kinderen een groot onderdeel van ons leven. Ik had gehoopt dat hij Giovanni hetzelfde respect zou tonen."

Gregg Berhalter met zijn spelers na de nederlaag tegen Oranje op het WK 2022

In zijn eigen verklaring vertelt Berhalter dat hij en zijn vrouw "de waarheid willen delen" over wat er in 1991 is gebeurd tussen hen. Hij zegt dat Rosalind en hij vier maanden een relatie hadden en ruzie kregen in een plaatselijke bar. De "verhitte discussie ging buiten door", schrijft Berhalter. "Het werd fysiek en ik schopte haar tegen de benen."

Berhalter noemt het een "beschamend moment waar ik tot op de dag van vandaag spijt van heb". Hij zegt dat Rosalind daarna niets meer met hem te maken wilde hebben, dat ze beiden het verhaal met hun directe omgeving hebben gedeeld en dat hij vrijwillig hulp heeft gezocht. Dat was een van de meest waardevolle beslissingen die hij ooit heeft genomen, zegt hij. "Tot op de dag van vandaag is dat soort gedrag nooit herhaald."

Na zeven maanden zocht Rosalind weer contact met hem en uiteindelijk trouwden ze en kregen vier kinderen.

Amerikaanse bond startte onderzoek

De Amerikaanse bondscoach deelt dit nu, omdat hij transparant wil zijn, maar ook om aan te geven dat "een kwalijke actie van een tiener hem niet per se de rest van z'n leven zou moeten achtervolgen".

De verklaring werd ondertekend door zowel Gregg als Rosalind Berhalter.

U.S. Soccer deelde vervolgens ook een verklaring waarin staat dat het op 11 december vorig jaar hoorde van de beschuldiging tegen Berhalter en meteen een bureau heeft ingehuurd om onafhankelijk onderzoek naar de zaak te doen. Het onderzoek loopt nog.

De Amerikaanse voetbalfederatie meldt dat er tijdens dit proces aantijgingen naar voren kwamen van buitenstaanders tegen meerdere stafleden. Ze zeggen het te waarderen dat Gregg en Rosalind openlijk over het incident tussen hen beiden willen praten.

Het is nog niet bekend of Berhalter aanblijft als bondscoach. In zijn verklaring zegt US Soccer dat ze dit deze maand laten weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl