Remko Pasveer
NOS Voetbal

Klap op klap voor Pasveer, die na Oranje ook bij Ajax tweede viool moet spelen

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

"Dit smaakt natuurlijk naar meer", zei een glunderende Remko Pasveer eind september na de Nations League-wedstrijd van Oranje tegen Polen. Bondscoach Louis van Gaal had de doelman net een haasje - een speldje dat iedere speler van het Nederlands elftal bij zijn debuut ontvangt - overhandigd.

En dat op 38-jarige leeftijd. Het kon niet op voor de keeper die ook bij Ajax wederom een basisplaats had veroverd.

In de daaropvolgende wedstrijd tegen België mocht Pasveer opnieuw starten. En opnieuw hield hij de nul. De doelman had, om met Van Gaal te spreken, geleverd in de laatste serieuze test voor het wereldkampioenschap in Qatar. Een basisplaats lonkte voor de veteraan.

Sprookje uitgeblazen

Hoe anders hing de vlag er twee maanden later bij. Het WK-sprookje van Pasveer werd uitgeblazen en dat van Andries Noppert werd geschreven. Van Gaal bombardeerde de Fries, die nul ervaring had in Oranje, uit het niets tot eerste keeper.

Maar dat was niet de enige tegenvaller die Pasveer te verwerken kreeg deze winter. Ook bij zijn club Ajax lijkt hij voorlopig tweede viool te moeten spelen. Met het aantrekken van Geronimo Rulli voor acht miljoen euro - een recordbedrag voor een keeper in de eredivisie - trok Ajax flink de buidel voor de 30-jarige keeper van Villarreal. Een doelman voor de basis.

"We zijn heel tevreden over Remko", zei Schreuder vrijdag op een persconferentie. "Maar je kunt ook tevreden zijn over spelers buiten de basis. We moeten het met meerdere spelers doen. Maar het lijkt me wel logisch dat als je een keeper haalt, hij dan eerste keeper wordt."

Schreuder over Rulli: 'Logisch dat als je een keeper haalt, hij dan eerste keeper wordt'

Schreuder maakte tijdens het trainingskamp in De Lutte afgelopen zomer nog duidelijk alle vertrouwen te hebben in Pasveer, Maarten Stekelenburg en Jay Gorter. Ondanks het keepersmalheur van het seizoen daarvoor, waarin de 'oudjes' Stekelenburg en Pasveer veelvuldig geblesseerd waren en de jonge Gorter nog niet goed genoeg werd bevonden.

Maar op de laatste dag van de zomerse transferperiode probeerde Ajax toch een doelman aan te trekken. Het technisch hart was al rond met Odisseas Vlachodimos van Benfica, maar de directie ging op het laatste moment voor de transfer liggen.

Statistieken Pasveer niet best

In de eerste seizoenshelft bleek waarom Ajax op het laatste moment toch nog de markt op ging voor een keeper. Na een ongelukkig optreden van Gorter in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV behield Pasveer zijn rol als eerste doelman. Maar waar hij zich vorig seizoen zowel in de Champions League als in de eredivisie als betrouwbare doelman presenteerde, deelt hij dit seizoen in de malaise.

Het vertrek van Lisandro Martínez en Noussair Mazraoui in de verdedigingslinie droeg voor een deel bij aan het grote aantal tegengoals. In de laatste negen duels wist Ajax als enige club in de eredivisie geen enkele keer de nul te houden.

Een dramatische reeks, waarbij ook Pasveer niet vrijuit gaat. Sterker nog: zijn cijfers ten opzichte van zijn eerste seizoen bij Ajax zijn ronduit slecht.

Statistieken Remko Pasveer dit seizoen en vorig seizoen

Pasveer moest dit seizoen bijna drie keer zo vaak de bal uit het net vissen in minder wedstrijden. Uiteraard is hij daar niet in zijn eentje verantwoordelijk voor. Interessanter is het dus om te kijken hoeveel goals hij daadwerkelijk had kunnen voorkomen.

Statistiekenbureau Opta berekende dat Pasveer vorig seizoen op basis van de kwaliteit van de kansen bijna zes tegengoals meer kon verwachten. Dit seizoen krijgt Pasveer juist drie goals meer tegen dan verwacht zou mogen worden.

Analist Pierre van Hooijdonk betoogde afgelopen zondag in Studio Voetbal dat Pasveer het doelpunt van NEC had kunnen voorkomen.

Van Hooijdonk: 'Ik vind dit laf keepen van Pasveer'

Die tegenvallende cijfers zijn bij Ajax en Schreuder ongetwijfeld bekend en dus werd het aantrekken van een keeper ineens topprioriteit in Amsterdam. Met de komst van Rulli lijkt Pasveer dus weer genoegen te moeten nemen met een reserverol, al was hij daar zelf nog niet van op de hoogte.

"Dat weet ik niet. Vandaag was ik eerste keeper", zei hij na de 1-1 tegen NEC tegen ESPN. "Ik heb nog niets gehoord van de trainer. We gaan het zien. Ik ben iemand die nooit opgeeft."

De net voor het WK 39 jaar geworden doelman leek af te stevenen op een sprookjesachtig einde van zijn lange loopbaan, maar ziet die droom in korte tijd uiteenspatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl