NOS Voetbal

Ajax gaat seizoen in met dezelfde keepers, want 'vorig seizoen was gewoon pech'

  • Sam Porskamp

    Volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    Volgt Ajax namens NOS Sport

Ajax is druk bezig om zich op verschillende posities te versterken, maar onder de lat lijkt er niets te veranderen. De doelmannen Remko Pasveer (38), Maarten Stekelenburg (39) en Jay Gorter (22) gaan ook dit seizoen de strijd met elkaar aan. Ondanks de noodgrepen door de vele blessures van afgelopen jaar.

"Vorig seizoen was gewoon pech", gaf de nieuwe trainer Alfred Schreuder als reden om niet voor een keeper de transfermarkt op te gaan.

Remko Pasveer, Jay Gorter en Maarten Stekelenburg vorig jaar op trainingskamp in Oostenrijk

Schreuder sloot afgelopen weekend het traditionele trainingskamp in De Lutte af met een grote nederlaag tegen het Duitse Paderborn (2-5). Het was voor de opvolger van Erik ten Hag vooral een week om talent aan het werk te zien door de afwezigheid van de internationals.

De opgebloeide en voor het eerst sprekende Mohamed Ihattaren was het grote middelpunt in Twente, maar ook de talenten Naci Ünüvar, Youri Regeer en Kian Fitz-Jim vielen op bij de trainer.

Over zijn jonge keeper Gorter zei hij: "Van namen noemen ben ik geen fan, maar ik denk dat hij een goede wedstrijd heeft gekeept."

Gorter kreeg tegen Paderborn vijf doelpunten om zijn oren en zag er bij het laatste doelpunt niet goed uit, maar onderscheidde zich ook met een aantal goede reddingen. Hij maakte de negentig minuten vol tegen de Duitsers.

Jay Gorter in actie tegen Paderborn

Pasveer herstelt nog van een laatste operatie aan zijn hand - de verwachting is dat hij snel weer voluit kan trainen - en Stekelenburg was eerder die dag afgehaakt met een voetblessure.

Schreuder: "Ik ga er vanuit dat het niets ernstigs is. Als er iets gebeurt, moet je altijd een paar dagen afwachten. We wachten even af wat eruit komt."

Risico

Hoewel het met Stekelenburg dus lijkt mee te vallen, roept het wel de vraag op: is het niet een groot risico om met deze drie keepers het seizoen in te gaan? "Je weet het nooit, maar de vraagstelling is vrij negatief", pareerde Schreuder. "Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar vorig seizoen was het ook gewoon heel erg ongelukkig."

Alfred Schreuder ging vrijdag op zijn eerste persconferentie in op de keepersstrijd bij Ajax.

Keepersmalheur Ajax vorig jaar geen reden tot actie: 'Was gewoon pech'

Ajax kreeg vorig jaar te maken met een groot keepersprobleem. De voetbaljaargang was nauwelijks begonnen of Stekelenburg viel weg met ernstige heup- en liesklachten, die hem de rest van het seizoen 2021/2022 kostten.

Tweede doelman Pasveer nam het stokje vervolgens over en deed het verrassend goed. De van Vitesse overgekomen routinier ontpopte zich tot een betrouwbare sluitpost en kreeg nauwelijks een tegendoelpunt te verwerken.

Maar bij de Champions League-wedstrijd tegen Benfica raakte hij bij het opwarmen geblesseerd. Hij keepte het duel nog wel uit, maar later bleek dat hij zijn vinger gebroken had.

Keepersmalheur compleet

Toen ook derde keeper Gorter in diezelfde warming-up geblesseerd bleek, was de keepersmalheur compleet. Ajax moest terugvallen op de ongemotiveerde André Onana, van wie eigenlijk al afscheid was genomen, en trok als alternatief de clubloze Przemyslaw Tyton aan.

Verre van ideaal dus, maar dit seizoen durft Ajax het aan met de jonge Gorter en de 'oudjes' Stekelenburg en Pasveer, waarbij de laatste een streepje voor lijkt hebben op de rest. "Als er onderweg dingen gebeuren, weet je natuurlijk dat je moet schakelen", aldus Schreuder. "Maar in de basis zijn deze drie jongens als ze fit zijn prima keepers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl