Reizigers op de luchthaven van Peking, afgelopen zondag
NOS Nieuws

Wekdienst 10/1: Zaak tegen mensensmokkelbende • Testbewijs nodig voor reizigers uit China

Goedemorgen! In de Zwolse rechtbank staat vandaag een Eritrese mensensmokkelbende terecht. En reizigers uit China hebben vanaf nu een negatieve coronatest nodig om naar Nederland te komen.

Eerst het weer: de dag begint droog met in het noordoosten ook zon. Later valt vanuit het zuidwesten regen. De wind wordt vrij krachtig en de middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig en tamelijk zacht. Vooral aan zee kan het soms stevig waaien.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Zwolle begint de rechtszaak tegen een gewelddadige Eritrese mensensmokkelbende. De hoofdverdachte zou op grote schaal Eritreeërs van Afrika naar Nederland hebben gesmokkeld. De reis ging gepaard met grof geweld; zo werden migranten onderweg in kampen zwaar mishandeld en afgeperst.
  • Reizigers die vanuit China naar Nederland komen, hebben vanaf vandaag een negatieve coronatest nodig. Er gold al een dringend advies om tijdens vluchten van en naar China een mondkapje te dragen.
  • Op het Griekse eiland Lesbos gaat de rechtszaak verder tegen 24 reddingswerkers, onder wie een Nederlander. Hij wordt met de andere hulpverleners onder meer verdacht van spionage omdat ze het radioverkeer van de kustwacht zouden hebben afgeluisterd. Zelf zeggen ze mensenlevens te hebben gered door tussen 2016 en 2018 vluchtelingen uit zee te halen en hen te verzorgen.

Wat heb je gemist?

De eerste poging om een raket vanuit West-Europa te lanceren is mislukt. Ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit meldt dat het niet is gelukt om de raket, met negen satellieten zo groot als een schoenendoos, in een baan om de aarde te krijgen.

Wat er precies is misgegaan, is onduidelijk. Het bedrijf spreekt op Twitter van "een afwijking" en doet onderzoek.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een Amerikaanse supermarktmedewerker van 82 kan eindelijk met pensioen dankzij de gulle giften van onbekenden. Warren 'Butch' Marion uit de staat Maryland kreeg afgelopen week zo'n 140.000 dollar overgemaakt, nadat een klant een crowdfundingsactie voor hem had opgezet. "Ik vond het ongelooflijk om te zien dat hij op zijn leeftijd nog werkdagen van 8 of 9 uur maakte", zegt deze Rory McCarty.

Warren Marion zegt dat hij het geld gaat gebruiken om zijn hypotheek af te betalen. Ook gaat hij een reis maken naar zijn kinderen in Florida.

Gisteren had Butch zijn laatste werkdag:

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl