Protesten in het zuiden van Peru
NOS Nieuws

Niet eerder zo veel doden op een dag sinds begin protesten Peru

Bij protesten in het zuiden van Peru zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen. Er ontstonden gewelddadige botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen bij de luchthaven van de stad Juliaca. In een nabijgelegen stad blokkeerden demonstranten de snelweg.

Twee van de doden zijn tieners, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Zeker 68 mensen zijn gewond geraakt. Sinds de start van de protesten, begin december, zijn niet zo veel mensen in een keer om het leven gekomen. Verschillende slachtoffers hadden kogelwonden, meldt een gezondheidsfunctionaris aan lokale media.

Artsen klagen dat zoveel betogers met scherp zijn beschoten:

Doden bij protesten in Peru

Het is al maanden onrustig in het Latijns-Amerikaanse land. Begin december werd oud-president Castillo afgezet. De demonstranten eisen dat zijn opvolger, Dina Boluarte, terugtreedt en dat er nieuwe verkiezingen komen. Die verkiezingen zijn al vervroegd van 2026 naar 2024.

Ook willen betogers dat Castillo wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Castillo werd half december gearresteerd wegens 'rebellie', nadat hij per decreet het parlement had ontbonden om een afzettingsprocedure tegen hem te voorkomen. Hij moet achttien maanden in voorarrest zitten in afwachting van het strafonderzoek.

Afgelopen weekend probeerden demonstranten de luchthaven al te bestormen. Daarbij vielen meerdere gewonden. In totaal zijn er bij demonstraties, inclusief de laatste, 39 doden gevallen, meldt de nationale ombudsman.

"We vragen dat geweld door ordehandhavers wettig, noodzakelijk en proportioneel is en we dringen er bij het openbaar ministerie op aan om snel onderzoek te doen om de feiten op te helderen", schrijft de ombudsman op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl