NOS Nieuws

Iraanse profvoetballer ontloopt doodstraf, wel 26 jaar gevangenisstraf

De Iraanse profvoetballer Amir Nasr-Azadani is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar voor het deelnemen aan protesten tegen het regime in zijn land, melden staatsmedia.

In eerste instantie was Azadani veroordeeld tot de dood door ophanging. Drie andere demonstranten werden vandaag wel ter dood veroordeeld door de Iraanse rechtbank.

Vrouwenrechten

Azadani is volgens staatspersbureau Mizan voor drie verschillende aanklachten veroordeeld wegens de dood van drie leden van de Iraanse veiligheidstroepen. Azadani zou zijn straffen tegelijkertijd moeten uitzitten. Dat zou in de praktijk betekenen dat hij in totaal 16 jaar in de gevangenis moet zitten.

De 26-jarige voetballer, die speelde voor de Iraanse voetbalclub Tractor SC, wachtte de doodstraf nadat hij campagne had gevoerd voor vrouwenrechten en vrijheid. De internationale spelersvakbond Fifpro riep toen op die straf onmiddellijk in te trekken.

In september van 2022 overleed Jina Mahsa Amini na een arrestatie door de moraalpolitie. De Koerdisch-Iraanse vrouw zou zich niet aan de kledingregels gehouden hebben, en volgens ooggetuigen is ze mishandeld. Haar dood leidde tot grote woede in Iran. Sindsdien wordt in het land geprotesteerd tegen het regime.

Eerste executies

Begin december kreeg voor het eerst een betoger de doodstraf. De 23-jarige man zou een straat in Teheran geblokkeerd hebben en een lid van een paramilitaire groep Basij aangevallen hebben. Daarna volgde nog een ophanging van een betoger.

Iran heeft het voorbije jaar zeker 500 mensen geëxecuteerd, zegt mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl