Een protest tegen de executies in Iran, vorige maand in Rome
NOS Nieuws

Doodstraf Iraanse arts geschrapt, 'maar we zijn pas opgelucht als hij vrij is'

De doodstraf voor een arts in Iran is door het Iraanse Hooggerechtshof geschrapt. Dat bevestigt zijn in Nederland woonachtige broer tegenover de NOS. Ook is de straf van de vrouw van de arts teruggedraaid. Zij was veroordeeld tot 25 jaar cel.

De zaak van het tweetal gaat nu terug naar een lagere rechtbank, waar het proces overgedaan zal worden. "We hopen dat het deze keer wél eerlijk zal verlopen", zegt Hasan Ghare-Hasanlou.

Zijn broer, de 53-jarige radioloog Hamid Ghare-Hasanlou, werd krap een maand geleden veroordeeld, samen met zijn vrouw Farzaneh. Ze stonden met dertien anderen terecht in een zaak die draaide om de dood van een lid van de Basij, een paramilitaire militie van vrijwilligers die door het regime wordt ingezet om de protesten neer te slaan.

Een dag na dat incident werd het echtpaar door de politie uit hun huis gehaald in de stad Karaj, omdat ze volgens de Iraanse autoriteiten betrokken waren bij de dood van het Basij-lid. In de daaropvolgende rechtszaak werd geen enkel bewijs hiervoor aangedragen, zegt Hasan Ghare-Hasanlou.

Twee executies gaan wel door

De vrouw van zijn broer zou na martelingen hebben verklaard dat haar man iemand van de vrijwillige ordetroepen een schop heeft gegeven. Ze trok de verklaring later in, maar dat kon de terdoodveroordeling niet voorkomen.

"Er zijn in die zaak in drie dagen tijd vijftien personen veroordeeld", zegt Hasan Ghare-Hasanlou over de snelheid waarmee de zaak is behandeld. "Vijf kregen de doodstraf. Tien kregen celstraffen van minimaal 25 jaar en drie van de veroordeelden waren jonger dan 18 jaar. Nu zijn veertien straffen, inclusief die van mijn broer, geschrapt. Helaas zijn er ook twee terdoodveroordelingen blijven staan. Die mensen zullen binnenkort geëxecuteerd worden."

Persbureau AFP schrijft dat de zaak van onder anderen Ghare-Hasanlou overgedaan moet worden vanwege "gebreken in de procedure".

Hasan Ghare-Hasanlou sprak zijn broer twee weken voor diens arrestatie voor het laatst. Sindsdien krijgt hij voornamelijk berichten over hem via zijn in Iran wonende zus.

Vorige maand werden er nog foto's gedeeld vanuit een ziekenhuis, waaruit bleek dat zijn broer in gevangenschap zware verwondingen had opgelopen. BBC Persian kreeg daarnaast röntgenfoto's in handen, waarop te zien was dat de ribben van de arts waren gebroken en hij daardoor onder meer kampt met een geperforeerde long.

Vorige week werd Ghare-Hasanlou ontslagen uit het ziekenhuis, weet zijn broer. Inmiddels zit hij weer in de gevangenis, waar het naar omstandigheden goed met hem gaat. "Hij zit daar met twintig anderen in een ruimte van twintig vierkante meter", zegt Hasan.

Mensenrechtenorganisaties, artsen en medische instellingen van over de hele wereld vroegen de afgelopen tijd aandacht voor de situatie van Ghare-Hasanlou. Hasan hoopt dat dit niet stopt nu de veroordelingen van zijn broer en schoonzus zijn geschrapt. "Want we zijn bang dat ze alsnog veroordeeld kunnen worden tot langdurige celstraffen. We zullen pas opgelucht zijn als ze zijn vrijgelaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl