NOS Nieuws

Doodstraf dreigt voor Iraanse profvoetballer Amir Nasr-Azadani

De Iraanse profvoetballer Amir Nasr-Azadani dreigt geëxecuteerd te worden na zijn deelname aan protesten tegen het regime in zijn land. De internationale spelersvakbond FIFPro zegt geschokt te zijn door het nieuws.

De 26-jarige voetballer, die speelde voor Tractor SC, wacht de doodstraf "nadat hij campagne gevoerd heeft voor vrouwenrechten en vrijheid in zijn land", schrijft de spelersbond in een Twitterbericht. De bond wil dat zijn straf onmiddellijk opgeheven wordt.

Het onafhankelijke nieuwsplatform IranWire bracht het nieuws twee dagen geleden op basis van hun bronnen. Nasr-Azadani zou op last van de revolutionaire rechtbank worden opgehangen voor 'oorlog voeren tegen God'. Of er al een vonnis ligt, of dat dat ophanden is, is niet duidelijk.

Nasr-Azadeni werd vorige maand gearresteerd en zou betrokken zijn geweest bij de dood van revolutionaire milities. Volgens IranWire heeft de voetballer maar korte tijd meegedaan aan de protesten en is hij niet in de buurt geweest van de plek waar militieleden gedood zijn.

Meerdere profvoetballers hebben opgeroepen om zijn doodvonnis in te trekken, zoals de bekende voormalige internationals Mehdi Mahdavikia en Ali Karimi. De profvoetballers van het nationale team, die in Qatar waren voor het Wereldkampioenschap, hebben zich er niet over uitgelaten.

Het elftal zong tijdens de eerste wedstrijd niet mee met het volkslied, als protest tegen het regime. De tweede wedstrijd deden ze dat wel, nadat ze waren geïntimideerd door vertegenwoordigers van het Iraanse regime. Dat zou hebben gedreigd met straffen voor hun familieleden.

Protesten tegen regime

Vorige week kreeg voor het eerst een betoger de doodstraf. De 23-jarige man zou een straat in Teheran geblokkeerd hebben en een basiji, een lid van een paramilitaire groep, aangevallen hebben. Gisteren werd een tweede demonstrant opgehangen, opnieuw een 23-jarige man.

In september overleed Jina Mahsa Amini na een arrestatie door de moraalpolitie. De Koerdisch-Iraanse vrouw zou zich niet aan de kledingregels gehouden hebben, en volgens ooggetuigen zou ze zijn mishandeld. Haar dood leidde tot grote woede in Iran. Sindsdien wordt in het land geprotesteerd tegen het regime.

Iran heeft sinds het begin van dit jaar zeker 500 mensen geëxecuteerd, zegt de mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd. Vorig jaar kregen zeker 333 mensen de doodstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl