ME'ers voor een van de graafmachines die Lützerath bedreigen
NOS NieuwsAangepast

Ontruiming Duitse dorp Lützerath begint op zijn vroegst woensdag

De ontruiming voor bruinkoolwinning van het Duitse dorp Lützerath begint op z'n vroegst woensdag. Het wordt volgens de politie een grote operatie die weken kan duren.

De operatieleider zei in een persconferentie dat de activisten die het dorp bezet houden zich goed hebben voorbereid. De politie schatte hun aantal tijdens een manifestatie gisteren op 2000. De organisatie van het protest houdt het vandaag op 500 tot duizend. De politie verwacht dat er de komende dagen meer mensen naar Lützerath komen, ook vanuit het buitenland. Er is een protestkamp opgebouwd en er zijn barricades opgericht.

De politie weet niet wat ze in de huizen en gebouwen zal aantreffen. "Of er vallen zijn gemaakt, of mensen zich hebben vastgebonden of vastgeketend. Er zijn mensen die in bomen van dertig meter hoog zitten, met allerlei touwen door elkaar heen, met mensen erin. Dat maakt het ook moeilijk voor de politie om dit op een goed manier te doen."

Twee Nederlandse actievoerders strijden tegen de klimaatverandering en vinden dat de bruinkooolwinning moet stoppen:

Milieu-activisten: 'Zolang wij op die berg zitten, kan de bruinkool niet gewonnen worden'

Ook is er nog de afgrond van 40 meter diep aan de rand van het dorp, waar de mijn begint en de demonstranten zich mogelijk willen opstellen.

Geen goed teken

"Dit wordt een moeilijke operatie met veel risico's", zei de hoofdcommissaris van Aken vanmorgen al tegen de regionale zender WDR. De afgelopen weken verliepen de protesten over het algemeen vreedzaam, maar gisteravond werden er stenen naar agenten gegooid of geslingerd. "Dat is geen goed teken", zei hij.

Volgens hem zijn de meeste demonstranten vreedzaam ingesteld, maar is een kleine groep bereid geweld te gebruiken. "Zo ging het eerder ook." De politie gaat ervan uit dat de op geweld beluste demonstranten zich tussen de vreedzame zullen begeven. Dat maakt ingrijpen tegen hen moeilijker, ook omdat beelden hiervan in de publieke opinie tot verontwaardiging kunnen leiden.

Demonstranten zien hoe graafmachines steeds dichter bij Lützgerath komen:

Lützerath wordt al ruim twee jaar door activisten bezet om de uitbreiding van de al bestaande bruinkoolmijn Garzweiler te verhinderen. Er staan nog maar een paar huizen en de oorspronkelijke inwoners zijn allang uitgekocht door energieproducent RWE, tevens eigenaar van het dorpje.

Volgens het bedrijf is de kolenwinning noodzakelijk voor de energievoorziening. Duitsland is nog altijd zeer afhankelijk van kolen, zeker nu er fors minder Russisch gas geleverd wordt vanwege de oorlog in Oekraïne.

De enorme machines van RWE hebben de laatste jaren veel meer dorpjes opgeslokt. Het bedrijf zegt dat het leveringscontracten heeft en dus de kolen wel moet winnen. Over een paar jaar, in 2030, stopt RWE met de kolenwinning in Duitsland. Maar tot die tijd mag het energieconcern in Lützerath kolen gaan winnen, zo is afgesproken met de Duitse overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl