Demonstranten in Noordwest-Syrië, met de vlag van de Syrische oppositie
NOS Nieuws

Protesten in Syrië na verzoeningsgesprek Turkije met regime Assad

In verschillende delen van Syrië hebben mensen geprotesteerd tegen verzoeningsgesprekken tussen Turkije en de Syrische regering. In totaal gingen duizenden mensen de straat op.

De demonstraties waren in door rebellen bezette gebieden in de provincies Idlib en Aleppo, in het noordwesten van het land. Turkije heeft de rebellen, die vechten tegen de strijdkrachten van president Assad, altijd gesteund. Dat er nu toenadering is tussen Ankara en Assad, baart de inwoners van de gebieden zorgen.

De demonstranten vrezen dat zij de dupe worden van een verzoening tussen Damascus en Ankara. Hun woede richtte zich met name op de Turkse president Erdogan. Die sprak onlangs over een ontmoeting met Assad, die hij in het verleden nog een moordenaar had genoemd. "Het bloed van martelaren kan niet verkocht worden", riepen de betogers.

Ontmoeting in Moskou

Afgelopen week spraken de ministers van Defensie van Syrië, Rusland en Turkije in Moskou met elkaar. Het was de eerste ontmoeting op dit niveau tussen Turkije en de Syrische regering sinds twaalf jaar geleden de burgeroorlog uitbrak in Syrië en Turkije de diplomatieke banden verbrak. Het gesprek vond plaats op aandringen van Rusland, een bondgenoot van Syrië.

President Erdogan van Turkije

Erdogan staat in eigen land voor presidents- en parlementsverkiezingen en staat onder grote druk. Veel Turken willen dat de regering de 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen terugstuurt.

Koerdische milities

Ook vreest Erdogan de opkomst van Koerdische milities in Syrië, gesteund door de Verenigde Staten. De Turkse president dreigt al maanden met een grondoffensief. De Turkse luchtmacht voerde al verschillende bombardementen uit in Noord-Syrië.

De burgeroorlog in Syrië heeft al aan honderdduizenden mensen het leven gekost en grote delen van het land zijn verwoest. De helft van de bevolking is inmiddels gevlucht.

De Syrische regering heeft het grootste gedeelte van het land in handen. Verschillende rebellengroeperingen bezetten delen in het noordwesten en noordoosten van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl