NOS Sport

Nagenieten van dartsfinale: 'Dit was de beste leg ooit gespeeld'

Darter Van der Voort over WK-finale: 'Dit ga je niet snel nog een keer zien'

"Als je hier niet enthousiast van wordt, dan hoef je nooit meer darten te kijken." Vincent van der Voort is een dag na de WK-finale nog steeds niet helemaal bekomen van die ene leg.

Michael van Gerwen en Michael Smith haalden een torenhoog niveau in de openingsfase. In de tweede set hadden ze allebei kans op een 9-darter, het summum in het darten. Van Gerwen miste zijn laatste pijl op een perfecte leg nipt, hij gooide net boven de dubbel 12. Smith gooide vervolgens wél die 9-darter.

Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat er in de WK-finale van de PDC een 9-darter gegooid werd. "Dit was de beste leg ooit gespeeld", oordeelt Van der Voort. "Eentje mist de 9-darter op dubbel 12 en de ander gooit hem vervolgens gewoon. Dit ga je niet snel nog een keer meemaken."

Bekijk de negendarter hier:

De sensationele leg was ook een kantelpunt in de finale. Van Gerwen begon vol vertrouwen, nadat hij de kwartfinale en de halve finale zonder setverlies had doorlopen. Maar nadat Smith met zijn 9-darter liet zien ook in bloedvorm te zijn, daalde het vertrouwen bij Van Gerwen.

Extreem hoog niveau

De Brabander kwam nog wel met 3-2 voor, maar verloor uiteindelijk met 4-7. "Het ging nooit super makkelijk bij hem, Van Gerwen miste gewoon te veel dubbels", vindt Van der Voort, die zelf tot de laatste zestien kwam op het WK.

"Ze haalden allebei in het begin een extreem hoog niveau. Dan weet je dat het op een gegeven moment gaat zakken. Maar bij wie zakt het het meest? Dat was gisteren bij Van Gerwen."

Van Gerwen was in de persconferenties na zijn gewonnen wedstrijden vaak opvallend uitgesproken over zijn tegenstanders:

'Zeikjong', 'klaploper en 'naar de slachtbank': vóór de finale had Van Gerwen nog praatjes

Dat 'De Groene Sloopkogel' zich zo overtuigend voor de finale wist te plaatsen, speelde hem gisteravond misschien wel parten. "Hij is misschien te weinig getest tot de finale", denkt Van der Voort, de beste vriend van Van Gerwen.

Echt een klap

"Misschien had hij eerder meer tegenstand moeten hebben, dan weet je hoe je ervoor staat als je onder druk komt te staan. Nu kwam Michael er pas in de finale achter hoe hij er echt voor stond als de spanning toeneemt."

Van der Voort denkt dat Van Gerwen wel enige tijd nodig zal hebben om het verlies van de finale te verwerken. "Dit is echt een klap voor hem. Tot de finale speelde hij fantastisch, dan ga je ervan uit dat je jezelf beloont voor het goede spel. Het zal wel even duren voordat hij hier overheen is."

Michael van Gerwen applaudisseert voor de nieuwe wereldkampioen Michael Smith

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl