Michael Smith met de trofee

Geen vierde wereldtitel darts voor Van Gerwen, Smith iets beter in WK-finale

Na een enerverende finale is Michael van Gerwen er niet in geslaagd zijn vierde wereldtitel te veroveren op het WK darts. In Londen ging de 33-jarige Brabander met 7-4 onderuit tegen de een jaar jongere Engelsman Michael Smith. Dankzij zijn zege is Smith de nieuwe nummer één van de wereld, de Nederlander blijft de nummer drie.

Van Gerwen werd in 2014, 2017 en 2019 wereldkampioen en bij zijn laatste toernooizege was Smith ook de tegenstander. Toen was de wedstrijd al snel beslist en werd het 7-3 voor de Nederlander, bij de editie van 2023 werd het een stuk spannender.

Dit toernooi stond er geen maat op Van Gerwen. Tot aan de finale verloor hij maar drie sets en in de kwartfinale en halve finale stond hij er niet een af. Echt getest was hij dus nog niet toen hij aan moest treden tegen Smith.

Negendarter

Al vanaf de eerste pijl was duidelijk dat beide darters het elkaar erg moeilijk zouden maken. Met hoge scores en sterke finishes ging het lang gelijk op. De eerste set ging naar Van Gerwen waarna het vuurwerk pas echt losbarstte in de tweede set.

In de derde leg stonden beide darters na zes pijlen op een finish en lonkte een negendarter, de heilige graal in het darts. Van Gerwen mocht als eerste aanleggen, maar miste zijn dubbel. Smith mocht het daarna proberen en liet Alexandra Palace ontploffen door wel uit te gooien.

Bekijk in de tweet hieronder hoe beide darters kans kregen op een negendarter:

Smith pakte vervolgens de set die Van Gerwen begonnen was en kwam na het winnen van de derde set op een 2-1 voorsprong. Van Gerwen maakte er daarna 2-2 van.

Naast de hoge scores en de sterke finishes, waren beide darters ook aan elkaar gewaagd als het ging om het niet benutten van kansen. Het zorgde ervoor dat de wedstrijd aldoor spannend bleef.

Van Gerwen snoepte de vijfde set van Smith af, maar toen ging het mis voor de Brabander. Hij verloor vier sets op rij en vooral de zevende set was pijnlijk. Na een 2-0 voorsprong en kans op de setwinst gooide Smith 130 uit om even later ook de set te pakken. De Engelsman liep vervolgens uit naar 6-3.

Van Gerwen had een kleine opleving door de tiende set te winnen, maar niet veel later wist Smith de wedstrijd te beslissen door met zijn tweede wedstrijdpijl uit te gooien.

Eerste wereldtitel

Voor Smith is het zijn eerste wereldtitel. Na de verloren finale van 2019 ging het vorig jaar mis voor de Engelsman. Toen verloor hij in de eindstrijd met 7-5 van de Schot Peter Wright.

Smith was tot dit jaar sowieso niet al te gelukkig in finales van grote toernooien. Sinds 2018 stond hij in de finale van acht grote majortoernooien. Alle finales gingen verloren.

In november wist hij bij zijn negende poging, met winst in de Grand Slam of Darts, eindelijk zijn eerste grote titel binnen te slepen.

In zijn tiende finale wist hij eindelijk wereldkampioen te worden. Daardoor mag hij 500.000 pond, zo'n 567.000 euro bijschrijven. Van Gerwen krijgt 200.000 pond (227.000 euro) aan prijzengeld.

Van Gerwen: 'Hoort bij het spel'

Na afloop kon Van Gerwen alleen maar de complimenten aan zijn tegenstander geven. "Hij speelde erg goed, maar ik kreeg wel mijn kansen", zei een verbouwereerde Van Gerwen op het podium.

"Ik speelde niet goed in de laatste sets, maar dat kan ik alleen mijzelf kwalijk nemen. Het doet niets af aan de prestatie van Michael. Hij speelde geweldig, de hele wedstrijd. Ik niet, maar dat hoort bij het spel."