Afgelopen jaar minder meldingen van bedreigde journalisten dan in 'coronajaar' 2021
Afgelopen jaar deden journalisten minder meldingen van bedreiging en fysiek geweld dan in 2021. Dat schrijft meldpunt PersVeilig, dat dit sinds 2020 bijhoudt. Afgelopen jaar kwamen er 198 meldingen binnen, tegenover 272 in 2021.
Het ging met name om bedreigingen (133 keer), fysiek geweld (33 keer) en stalken of intimidatie (13 keer). Vooral in het aantal meldingen van fysiek geweld is een forse afname te zien ten opzichte van een jaar eerder: in 2021 kwamen daar nog 73 meldingen over binnen.
Projectleider Peter ter Velde van PersVeilig denkt dat het verschil komt doordat 2021 "een coronajaar" was. "In dat jaar waren er elke week wel demonstraties of rellen. Dat was afgelopen jaar stukken minder. Daardoor zie je dat het fysiek geweld tegen journalisten substantieel minder is."
Geen verandering verwacht
Desondanks noemt hij de situatie voor journalisten precair. "Bij elke opleving van de boerenprotesten en bij de Sinterklaasintochten zagen we afgelopen jaar onmiddellijk dat heel veel journalisten werden bedreigd of belaagd. De agressieve houding ten opzichte van journalisten is onverminderd." Voor dit jaar verwacht Ter Velde geen verandering in die situatie.
PersVeilig benadrukt dat de binnengekomen meldingen het topje van de ijsberg zijn. Volgens de organisatie doet slechts een klein deel van de journalisten een melding. "We blijven erop hameren dat het belangrijk is om dat te doen. Als wij weten wat er speelt, kunnen we helpen. Bijvoorbeeld door onze trainingen aan te passen en beter onderbouwd advies te geven", aldus Ter Velde.
Eind vorig jaar stelde PersVeilig vast dat een groot deel van de vrouwelijke journalisten intimidatie ervaart. Vanaf dit jaar gaat de organisatie daarom ook gender bijhouden bij meldingen, om zo een beter beeld te krijgen van de verschillen in veiligheid van mannelijke en vrouwelijke journalisten.