Om hun veiligheid te verhogen gaan steeds meer fotojournalisten een bodycam dragen
NOS NieuwsAangepast

25 freelancejournalisten beveiligd met camera's en noodknop

25 freelancejournalisten hebben sinds begin 2021 camerabeveiliging, een noodknop of beide gekregen vanwege bedreigingen aan hun adres. Dat bevestigt het platform PersVeilig naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

De krant vroeg deze cijfers op naar aanleiding van een video die Forum voor Democratie gisteren publiceerde. Daarin overviel Kamerlid Gideon van Meijeren SBS-journalist Merel Ek met draaiende camera. In de video maakt het FvD-Kamerlid Ek uit voor een "riooljournalist". Hoewel Ek duidelijk maakt dat ze niet wil meewerken aan de video, gaat het filmen door.

Dit soort intimidatie leidt volgens PersVeilig tot bedreiging van journalisten. "Als leiders zoals politici zoiets doen, gaat de achterban slaan, online dan", zegt Peter ter Velde, projectleider van PersVeilig.

'Kwetsbare beroepsgroep'

PersVeilig werd in 2019 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie. "Na de moord op Derk Wiersum werd de journalistiek aangemerkt als een kwetsbare beroepsgroep", zegt Ter Velde.

Het platform houdt zich sinds januari 2021 bezig met de beveiliging van freelancejournalisten. Journalisten die in dienst zijn, moeten hiervoor aankloppen bij hun hoofdredactie. Het aantal journalisten dat wordt beveiligd, ligt dus waarschijnlijk nog hoger dan 25, zegt Ter Velde.

Adressen delen

"Je kunt er vaak de klok op gelijk zetten", zegt Ter Velde over online bedreiging en intimidatie van journalisten. Wanneer zij schrijven over bijvoorbeeld FvD, PVV of corona, leidt dat volgens hem vaak tot een stroom aan dreigementen op sociale media.

In bijna alle gevallen blijft het bij online bedreigingen, maar die afweging is volgens hem moeilijk om te maken. Zo komt het vaak voor dat mensen via sociale media adresgegevens van journalisten delen, of hiernaar op zoek zijn, zegt hij. "Dan komt het zo in de privésfeer, dat we er iets mee doen."

De gevolgen van bedreiging van journalisten zijn groot. "Ik heb geen cijfers, maar ik ken journalisten die zijn gestopt omdat ze het niet meer trokken, journalisten die voorzichtiger zijn geworden, journalisten die bepaalde onderwerpen mijden en journalisten met PTSS-klachten", zegt Ter Velde

Camerabeveiliging en een noodknop zijn eigenlijk geen oplossing, erkent hij, maar een alternatief ziet hij op dit moment niet. Naar aanleiding van de FvD-video onderzoekt de NVJ of juridische stappen mogelijk zijn. Ter Velde vreest alleen dat dat weinig zin heeft. "Ik zie er niets strafbaars in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl