Benedictus XVI ligt opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek
NOS Nieuws

Publiek neemt afscheid van voormalig paus Benedictus in Sint-Pietersbasiliek

Het lichaam van de overleden voormalig paus Benedictus XVI is overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, waar publiek afscheid van hem kan nemen. Belangstellenden kunnen vandaag, morgen en woensdag vanaf 09.00 uur langs de baar lopen. Vandaag kan dat tot 19.00 uur.

Volgens lokale berichten worden ongeveer 30.000 mensen per dag verwacht. Om alles in goede banen te leiden zijn er zo'n 1000 politieagenten op de been.

Duizenden mensen staan sinds vanochtend in de rij om de laatste eer te bewijzen:

Lange rij voor afscheid Benedictus in Italië: 'Hij was groot en nederig'

De Duitse ex-paus, die geboren werd als Joseph Aloisius Ratzinger, overleed afgelopen zaterdag op 95-jarige leeftijd. Hij lag tot vanochtend opgebaard in het Mater Ecclesiae-klooster in Vaticaanstad, waar hij woonde.

Vanochtend vroeg hebben kardinalen en andere hoogwaardigheidsbekleders van de Romeinse Curie afscheid van hem kunnen nemen.

Komende donderdag is de uitvaart. Benedictus is de eerste paus in 600 jaar tijd die aftrad: er is geen protocol voor deze situatie. Maar de uitvaartmis wordt wel groots, verwacht Vaticaan-correspondent Vreede. Paus Franciscus viert de mis op het plein zelf. Benedictus gaf eerder zelf aan een sobere uitvaart te willen.

Het is nog niet bekend of er veel staatshoofden en regeringsleiders voor de plechtigheid zullen worden uitgenodigd. Er zullen waarschijnlijk wel delegaties uit Duitsland en Italië aanwezig zijn. Aan het einde van de mis wordt Benedictus bijgezet in de crypte van de Sint-Pieter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl