NOS SportAangepast

Schouten grijpt in slijtageslag zevende opeenvolgende nationale marathontitel

Schouten schaatst op Nieuwjaarsdag naar zevende NK-marathontitel

Irene Schouten heeft zich op de Jaap Edenbaan in Amsterdam voor de zevende opeenvolgende maal laten kronen tot nationaal kampioene marathonschaatsen.

De 30-jarige Westfriezin was de sterkste in een eindsprint, die werd aangetrokken door haar ploeggenote Marijke Groenewoud. Zij eindigde als tweede.

Ook sprint bij de mannen

Bij de mannen ging de overwinning na een wedstrijd over 150 ronden naar Evert Hoolwerf, die in de laatste meters Robert Post en Sjoerd den Hertog voorbleef.

Zeventien schaatsers, onder wie Hoolwerf en titelhouder Jorrit Bergsma, was het gelukt om op het zware ijs van de openluchtbaan een ronde te pakken. Nadat hij zelf Mats Stoltenborg terug had gehaald, won Hoolwerf knap de sprint.

Bekijk hieronder een samenvatting van de mannenwedstrijd en de reactie van Hoolwerf:

Schouten, drievoudig olympisch kampioene van Peking, rondde op de onoverdekte baan een knap staaltje ploegenspel naar behoren af. Daarmee verbaasde ze zichzelf, aangezien ze eerder in de week nog geveld werd door griep.

"Deze overwinning kwam van ver", bekende ze na afloop. "Twee dagen geleden was ik er nog van overtuigd dat ik vandaag niet zou starten. Ik voelde me echt niet goed."

Grieperige Schouten

Het was een gulden stelregel van coach Jillert Anema die haar uiteindelijk over de streep trok. "We hebben in dergelijke gevallen de afspraak dat je niet aan een wedstrijd mag deelnemen wanneer je de dag van tevoren niet op het ijs hebt gestaan. Ik heb zaterdag even geschaatst en dat ging uiteindelijk redelijk. Vandaar dat ik het aandurfde."

Schouten weer kampioen: 'Dacht twee dagen geleden nog dat ik niet zou starten'

Naar eigen zeggen reed Schouten in Amsterdam op zeventig procent van haar kunnen. Omdat ze zich in een marathon als een prooidier waant, was het volgens haar eerst en vooral taak om géén zwakte te tonen.

"Ik dacht dat ik vandaag niet de sterkste was. Blijkbaar kan ik desondanks nog altijd winnen dankzij mijn laatste jump."

Groenewoud offert zich op

Schouten was de eerste om te erkennen dat de helft van haar gouden medaille toekwam aan ploeggenote Groenewoud. Die offerde in de laatste twee omlopen haar eigen kansen op, conform de afspraak dat de zege zondag ten koste van alles in de ploeg moest blijven. De zware omstandigheden speelden het team bovendien in de kaart.

"Het ging vandaag om het ploegenspel", zei Groenewoud, die woensdag naar Hamar vertrekt om in het Vikingschip deel te nemen aan de EK allround. De suggestie dat ze haar eigen kansen had opgeofferd voor de kopvrouw van haar ploeg, wuifde ze lachend weg. "Ik was vandaag niet goed genoeg om voor mijn eigen kansen te gaan."

Groenewoud: 'Niet sterk genoeg om voor eigen kansen te gaan'

Met haar overwinning op de eerste dag van 2023 nadert Schouten beetje bij beetje Daniëlle Bekkering en de legendarische Atje Keulen-Deelstra. Bekkering is recordhouder met 63 marathonzeges. Voorheen was Keulen-Deelstra de onbetwiste marathonkampioene van Nederland, met een totaal van 61 overwinningen.

Voor Schouten staat de teller inmiddels op 49 zeges, waarmee ze op de eeuwige ranglijst de vierde plaats inneemt. Schouten lijkt voorbestemd op termijn koningin van de lange adem te worden. Niemand immers in het peloton die zo kan bogen op een verschroeiend eindschot, ook wanneer ze op slechts op zeventig procent aan de start verschijnt. "Sprinters kunnen altijd sprinten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl