In Rotterdam ingeleverde wapens in 2019
NOS Nieuws

Politie: wapenbezit minderjarigen in paar jaar tijd verviervoudigd

De politie maakt zich zorgen over de toename van het wapenbezit onder minderjarigen. Het afgelopen jaar hield de politie 1268 jongeren onder de 18 jaar aan wegens verboden wapenbezit. In 2019 waren dat er 315.

Onder verboden wapenbezit vallen steek- en vuurwapens, maar ook illegaal vuurwerk. In 2022 hield de helft van de aanhoudingen verband met verboden vuurwerk. Drie jaar eerder gold dat voor driekwart van de aanhoudingen.

In dezelfde periode steeg bij minderjarigen het aantal inbeslagnames van steekwapens van 33 naar 355, dat van vuurwapens van 27 naar 144.

Opsporingsbeleid

Martin Sitalsing van de Nationale Politie sluit niet uit dat de toename mede het gevolg is van een actief opsporingsbeleid. Zo zoekt de politie op sociale media naar signalen die op wapenbezit duiden. Als die gevonden worden, gaat de politie eropaf.

Hij vindt de ontwikkeling wel zorgelijk: "Als je een wapen op zak hebt, is de kans groter dat je het ook daadwerkelijk gebruikt."

De politie verklaart de toename door de dreigementen die minderjarigen op sociale media doen. Om zich te verdedigen kopen sommigen een wapen. Daarvoor hoeven ze niet naar de winkel; dat kan ook op internet. Daarnaast is er de verheerlijking van wapenbezit en geweld in drillraps.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl