NOS Nieuws

Dit jaar al meer gewapende overvallen door jonge tieners dan vorig jaar

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er al meer gewapende overvallen gepleegd door jonge tieners dan in heel 2021. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van De Telegraaf. Het aantal opgepakte dertienjarige overvallers verdubbelde van zes naar twaalf. In totaal zijn er tot dusver 84 jongeren tussen de 13 en 15 jaar opgepakt, tegenover 66 vorig jaar.

Het totale aantal overvallen in Nederland daalt al jaren en ook de jeugdcriminaliteit neemt af. Maar het aandeel dat jonge tieners onder de 15 jaar daarin hebben, stijgt wel licht. Ook plegen ze steeds ernstigere misdrijven. De politie kan niet zeggen waarom dat het geval is.

Afgelopen weekend losten agenten waarschuwingsschoten bij de aanhouding van twee jongens van 14 in Zaandam. Ze hadden kort daarvoor een overval gepleegd op een winkel met wat later bleek een nepwapen.

Tieners met veel schooluitval

Landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap trekt aan de bel over die ontwikkeling. "We maken ons grote zorgen over een specifieke groep jongeren die veel problemen heeft", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Het gaat om tieners met veel schooluitval, schulden en moeilijke omstandigheden thuis. Het is ook nog eens een groep die makkelijk geweld gebruikt, zegt de coördinator.

"Overvallen zijn in principe een zwaar delict. Als je dat op die leeftijd al doet, is dat een probleem. We zien dat de jeugdcriminaliteit afneemt, wat positief is, maar het aandeel van jongeren met deze specifieke problematiek stijgt. En dat is een zorgelijke ontwikkeling."

Volgens Van der Stap bestaat de kans dat de jongeren in korte tijd uitgroeien tot zware criminelen. "Ze stijgen niet langzaam op de ladder met één soort criminaliteit, maar plegen al op jonge leeftijd geweld en worden actief in de drugshandel."

Probleem lastig aan te pakken

De politieman zegt dat er op diverse plaatsen projecten lopen waarmee moet worden voorkomen dat de jongeren in de criminaliteit terechtkomen. "Maar we krijgen van gemeenten te horen dat het een moeilijke klus is. Daarom hebben we met een taskforce extra aandacht voor deze groep en kijken we met elkaar of we er meer invloed op kunnen uitoefenen."

In 2021 zijn er in totaal 611 mensen opgepakt voor een overval. Dit jaar zijn het er tot nu toe 482, maar de politie verwacht dat het cijfer uiteindelijk hoger zal uitvallen dan vorig jaar. Dat komt doordat in de laatste twee maanden van het jaar, de 'donkere maanden', normaal gesproken altijd de meeste overvallen worden gepleegd. Overigens is 35 procent van de overvallers dit jaar minderjarig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl