NOS Nieuws

Drukte bij vuurwerkwinkels op eerste verkoopdag

Vanaf vandaag mag in het hele land siervuurwerk worden verkocht, wat direct leidde tot drukte in de vuurwerkwinkels. Zelfs in plaatsen waar een afsteekverbod geldt, is het druk bij de winkels.

Tijdens de vorige twee jaarwisselingen gold een landelijk vuurwerkverbod vanwege de coronacrisis. Sinds 2020 is het afsteken van knalvuurwerk verboden, maar siervuurwerk is dit jaar weer toegestaan in de meeste gemeenten. De laatste drie dagen van het jaar kunnen liefhebbers terecht bij vuurwerkwinkels in het hele land.

In Apeldoorn geldt dit jaar een vuurwerkverbod, maar daar merken ze in deze winkel niets van:

Vuurwerkverkoop na drie jaar weer van start

Dennis de Bruin van Vuurwerk Maximaal in Waddinxveen ziet dat het op de eerste dag meteen stormloopt. "Online is het niet meer bij te houden. We zien elke minuut weer een order binnenkomen." Hij denkt dat mensen er na twee jaar corona weer naar uitkijken om vuurwerk af te steken. "Het is een traditie waar een hoop mensen heel veel plezier aan beleven."

Ook in Schiedam wordt ondanks het algeheel afsteekverbod massaal ingekocht. Bij Knal010 worden de hele nacht al bestellingen ingepakt en sinds de deuren vanochtend om 08.00 uur opengingen is het druk. Verkoper Ricardo Nielsen ziet dat de "grote mooie" stukken vuurwerk populair zijn.

Ook in Apeldoorn merken verkopers weinig van het afsteekverbod. "De voorverkoop was extreem druk", zegt Nathalie de Vries van Ed Raket Vuurwerk. Ook nu de winkel open is, is het drukker dan ooit. "Ik denk dat ze door het verbod een beetje opstandig worden", zegt De Vries over haar klanten.

De regels zijn de afgelopen jaren vaak veranderd. Wat mag er wel en niet?

Aftellen tot de jaarwisseling, wat mag er wel/niet met vuurwerk?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl