Jongeren voeren een taakstraf uit
NOS Nieuws

Helft minder jongeren naar Halt voor vuurwerkdelict

Het aantal jongeren dat vanwege een vuurwerkovertreding is verwezen naar bureau Halt is sinds het begin van de metingen in 2005 nog nooit zo laag geweest als vorig jaar. Het waren er 690, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het lage aantal is deels te verklaren door het vuurwerkverbod dat vorig jaar gold vanwege de coronamaatregelen. Maar ook een jaar eerder, in 2020, was vuurwerk verboden. Toen waren er nog 1400 jongeren die naar Halt werden gestuurd voor bijvoorbeeld een taak- of leerstraf. Dat was bovendien een stijging ten opzichte van 2019, toen er geen vuurwerkverbod was.

De daling past volgens het CBS in de trend dat de jeugdcriminaliteit in Nederland afneemt. Het aantal jongeren tussen de 12 en 18 jaar dat wordt verdacht van een misdrijf is de afgelopen tien jaar ruim gehalveerd.

680 van de 690 jongeren die vanwege een vuurwerkovertreding bij Halt terechtkwamen, waren jongens. 14- en 15-jarigen moesten het vaakst naar Halt.

Vanaf vandaag mogen consumenten weer vuurwerk kopen. De afgelopen twee jaarwisselingen was dat verboden vanwege de coronapandemie. De verkoop duurt drie dagen en huishoudens mogen niet meer dan 25 kilo in bezit hebben.

Alleen siervuurwerk is toegestaan, en dan alleen als het van de categorie F2 is. Dan gaat het om bijvoorbeeld fonteinen en potten. Afsteken mag alleen tussen zaterdag 18.00 uur en zondag 02.00 uur.

De vuurwerkbranche verwacht dat er zo'n 85 miljoen euro aan legaal vuurwerk verkocht zal worden, meldt persbureau ANP. Dat is ruim 10 procent meer dan in het pre-coronajaar 2019.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl