Michael Silberbauer leidt een training van FC Utrecht als assistent-trainer in maart 2022.
NOS Voetbal

Zoektocht FC Utrecht naar trainer afgerond: oude bekende Silberbauer volgt Fraser op

Michael Silberbauer is de opvolger van Henk Fraser als hoofdtrainer van FC Utrecht. De 41-jarige Deen, die tussen 2008 en 2011 zelf 113 wedstrijden speelde voor de club uit de Domstad, komt over van FC Midtjylland waar hij assistent-trainer was. Silberbauer heeft een contract getekend voor 2,5 jaar.

"We zijn erg blij dat Michael terugkeert bij FC Utrecht", laat technisch directeur Jordy Zuidam weten op de clubwebsite. "Als speler, en ook als assistent-trainer, hebben we Michael onder meer leren kennen als een strateeg, een leider en een verbinder. Hij is gedreven en heeft een zeer sterke wil om te winnen. Michael kent de club en kent een deel van de selectie en weet als geen ander wat er gevraagd wordt van een FC Utrecht-speler."

De 25-voudig Deens international was eerder dit jaar al even assistent in de Galgenwaard onder interim-coach Rick Kruys. Aleksandar Rankovic, Twan Scheepers, Urby Emanuelson en keeperstrainer Harald Wapenaar blijven bij de club als assistent-trainer.

Plotseling vertrek Fraser

FC Utrecht was op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer na het opstappen van Fraser eerder deze maand. De coach had zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag op de training tegen Amin Younes. Fraser trok vervolgens zelf zijn conclusie. Achteraf toonde hij zich schuldbewust.

Heeft Fraser spijt? 'Je moet de consequenties van je acties aanvaarden'

Opvallend genoeg was Silberbauer slechts één keer eerder eindverantwoordelijk voor een elftal, bij Pacific FC in de Canadese Premier League. Als assistent werkte hij behalve bij FC Utrecht en Midtjylland ook nog bij het Zwitserse FC Luzern en FC Basel.

"De afgelopen jaren heb ik consequent en stapsgewijs geïnvesteerd in mijn ontwikkeling en mijn visie op het voetbalspel", aldus Silberbauer op de clubwebsite van FC Utrecht. "Ik heb bij diverse clubs ervaring opgedaan, in verschillende landen. Die ervaring neem ik mee naar FC Utrecht, waar we er alles aan gaan doen de ambities van de club te realiseren."

Vuurdoop tegen Feyenoord

Technisch directeur Zuidam spreekt van een weloverwogen keuze voor "de duidelijke voetbalvisie van Michael, die aansluit bij onze sportieve ambities. Als ambitieuze en moderne denker wil Michael zijn team met het hart laten spelen vanuit een goede organisatie en met een aanvallende mindset".

FC Utrecht begon zwak aan het seizoen, maar is dankzij een knappe serie voor de WK-onderbreking opgeklommen naar de zevende plek. Zondag 8 januari hervat Utrecht de competitie met een thuiswedstrijd tegen koploper Feyenoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl