NOS Voetbal

Bewust onzichtbaar, met een uitstekend rapport: wat maakt Gakpo zo goed?

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

De cijfers van Cody Gakpo gingen al de hele wereld over. Met een 9,5 op zijn kerstrapport van statistiekenbureau Stats Perform - en een prima WK - krikte de 23-jarige aanvaller zijn marktwaarde op tot recordhoogte.

Maar wat zit er achter de statistieken, die verklaren waarom Gakpo voor een transferbedrag 'richting de 50 miljoen euro', een PSV-record, naar Liverpool gaat? We vroegen het aan Loran Vrielink van Tactalyse, hij is de individueel tactisch coach van de aanvaller.

Bekijk hier in goals en cijfers waarom Gakpo de beste speler van de eredivisie is:

Gakpo is 'on fire', bewijzen de statistieken: 9,5 op kerstrapport

"Deze statistieken verbazen mij niks en Cody ook niet", zegt Vrielink. Hij begeleidt met zijn bedrijf 175 topspelers, onder wie dus de succesvolle Eindhovenaar.

Al anderhalf jaar werken ze samen, hij heeft geen contact met Gakpo's trainer(s), maar wordt ingehuurd door de speler zelf voor één op één analyses. Dat gebeurt online. Samen bekijken en analyseren ze wedstrijdbeelden. "Ik geloof heel erg in gedragsverandering, door gedrag aan te passen veranderen de statistieken vanzelf."

Op wereldniveau meedoen

Wat hun doel was? "Op wereldniveau mee kunnen spelen", antwoordt Vrielink zelfverzekerd. Dat betekende dat Gakpo zijn aantal assists en gecreëerde kansen omhoog moest brengen. "Daar kijkt iedereen naar bij topclubs."

"We hebben gekeken naar loopacties, dus hoe Cody vaker op een bepaalde positie kan komen vanwaar hij kansen creëert. Maar we kijken ook naar hoe hij de bal vraagt, naar zijn houding. Als hij z'n lichaam bijvoorbeeld net iets beter opendraait en daardoor de bal beter aanneemt, is hij efficiënter."

Dat was goed te zien op het WK. Van alle spelers in Qatar deden qua gecreëerde kansen alleen spelers die de finale haalden het beter dan Gakpo, die met Oranje tot de kwartfinales reikte.

Messi en Haaland

Vrielink kent de kritiek dat Gakpo, hoewel hij drie goals maakte, op het WK 'onzichtbaar' was. "Heel goed, dat is dus efficiënt."

"Messi zien we de hele wedstrijd niet, maar als hij moet presteren levert hij. Dat is wat telt", weet Vrielink. "Haaland is net zo. Hij zegt: geef me vijf ballen en ik schiet er vijf in, de rest van de wedstrijd vult hij in, zodat hij tot dat resultaat kan komen."

Snelheid, dribbels en scherpe schoten: Gakpo's neusje voor de goal

Een speler die veel balbezit heeft, zie je automatisch meer in de wedstrijd, al is het maar omdat de camera erop gericht is. Maar dat wilde Vrielink Gakpo juist afleren.

"Al die dribbels met de bal zijn leuk, en je kan de bal heus verder richting je eigen doel gaan ophalen, maar dat kost energie en is niet efficiënt met het oog op goals en assists. Dus als je die cijfers omhoog wilt hebben, moet je als speler ander gedrag aanleren."

Niet zichtbaar

Vrielink heeft met Gakpo met name gekeken naar allerlei zaken die vaak onder de radar blijven en niet zichtbaar zijn voor wie er niet specifiek op let.

"Cody maakt nu meer goede loopacties in situaties zonder de bal. Hij heeft geleerd hoe hij nog beter herkent wanneer hij zo'n loopactie moet inzetten. Daarvoor doet hij 'head checks', dus het waarnemen van de ruimte om hem heen, zodat hij weet wanneer hij moet vertrekken om de bal op een specifiek punt aan te nemen."

Dan kom je dus aan 59 gecreëerde kansen en 49 succesvolle voorzetten in de eerste seizoenshelft, wil hij maar zeggen.

Spelen voor club of land kan verschillen met zich meebrengen qua tactiek en positie. Het WK in Qatar is een goed voorbeeld van hoe je als speler snel nieuw gedrag moet kunnen vertonen. Van Gaal wilde dat Gakpo, die tweebenig is, op een andere positie en in een andere tactiek speelde dan de aanvaller bij PSV gewend is.

"Door wedstrijden te analyseren weet je wat Van Gaal wil en daar moet een speler dan z'n gedrag op aanpassen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je je lichaam motorisch en conditioneel moet veranderen."

Verschrikkelijk moeilijk

Dat is verschrikkelijk moeilijk. "Een speler vragen in plaats van linksbuiten rechtsbuiten te spelen, is alsof je aan een administratief medewerker vraagt om de directeursfunctie over te nemen. In het voetbal vinden we een positiewissel logisch, want je moet toch overal kunnen spelen. Maar er komen hele andere dingen bij kijken."

Bijvoorbeeld dat je van een andere kant wordt aangespeeld en je de bal dus anders moet aannemen. "Dat is complex en kost tijd."

De data zijn van hun prestaties in competitieverband en gemiddeld per 90 minuten voor een betere vergelijking.

Vrielink verwacht dat hij Gakpo ook bij Liverpool zal blijven begeleiden. Al is de eredivisie qua niveau niet helemaal - of helemaal niet? - met de Engelse Premier League te vergelijken, de statistieken van Gakpo geven vertrouwen.

Ook als je hem langs de meetlat legt van andere steraanvallers bij Liverpool: Mohamed Salah en Diogo Jota, die dit seizoen amper heeft gespeeld, maar het vorig seizoen uitstekend deed.

IJzersterke wil

Zijn tactisch coach noemt Gakpo een "verschrikkelijk leuke gast om mee te werken" en "een jongen die altijd beter wil worden". Met name dat laatste verwacht hij in het topvoetbal steeds vaker als onderscheidend vermogen terug te gaan zien.

Vrielink: "De toekomst van het voetbal is dat je een ijzersterke wil moet hebben om jezelf te ontwikkelen. Je wordt niet zomaar een Messi of Ronaldo. De werkhouding van spelers wordt steeds meer op de proef gesteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl