VARA
NOS Nieuws

Zeg 'ns Aaa-acteur John Leddy (92) overleden

Acteur John Leddy is gisteren op 92-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Den Bosch na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn familie aan persbureau ANP laten weten. John Leddy laat zijn vrouw Jannig Leddy (met wie hij 53 jaar getrouwd was), zijn vijf kinderen en elf kleinkinderen achter.

In de jaren tachtig was hij bij een groot publiek bekend als Koos Dobbelsteen uit de tv-serie Zeg 'ns Aaa. Hij was de handige klusjesman die was getrouwd met huishoudster Mien, een rol van Carry Tefsen.

Dat soort rollen speelde hij geregeld: eerlijke kerels die niet dom waren, maar ook niet heel gecompliceerd. Leddy was eerder te zien in De Kleine Waarheid, met Willeke Alberti, en hij speelde in Sil de Strandjutter.

John Leddy studeerde in 1956 af aan de Amsterdamse Toneelschool en speelde bij verschillende theatergezelschappen. Ook speelde hij in de verfilmingen van De moeder van David S. en Jan Rap en zijn maat.

Krasse knarren

De laatste jaren was hij in verschillende series en films te zien, vooral met kleinere rollen, onder meer in Baantjer, Russen en de miniserie Bij ons in de Jordaan, over het leven van Johnny Jordaan. In 2012 was hij te zien in Krasse Knarren bij omroep Max.

In 1985 waren Mien en Koos Dobbelsteen te zien in de Sterrenshow van Willem Ruis:

De VARA-comedyserie Zeg 'ns Aaa liep van 1981 tot 1993. Vooral begin jaren tachtig, toen er nog maar twee televisienetten waren, zaten er miljoenen mensen aan de buis gekluisterd om de belevenissen van de doktersfamilie en hun huishoudster en haar man te volgen.

De door Chiem van Houweninge en Alexander Pola geschreven serie won in 1984 de Gouden Televizier-Ring voor Beste Serie. Ook in het buitenland was de serie een succes. Zeg 'ns Aaa werd ondertiteld in onder meer Engeland, Australië en Nieuw Zeeland vertoond en ook op de Duitse tv was Sag mal Aah! te zien.

Er werden 212 afleveringen van de komedie gemaakt. In 2003 en 2004 was Zeg 'ns Aaa in het theater te zien.

Actrice Carry Tefsen reageert bij persbureau ANP op het overlijden van Leddy. "Verschrikkelijk jammer. Het was toch een periode in ons leven, we hebben zoveel jaren samen gewerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl