Sjoukje Hooymaayer
NOS NieuwsAangepast

Actrice Sjoukje Hooymaayer (78) overleden

Actrice Sjoukje Hooymaayer is op 78-jarige leeftijd overleden. Ze was al enige tijd ernstig ziek. Hooymaayer overleed woensdag in het bijzijn van haar kinderen, laat haar management weten.

Hooymaayer was vooral bekend van de comedyserie Zeg 'ns Aaa. Ze speelde daarin de rol van huisarts Lydie van der Ploeg. Ook acteerde ze in televisieseries als Zonder Ernst en Dokter Tinus.

Tussen 1981 en 1993 speelde Hooymaayer samen met onder anderen John Leddy en Carry Tefsen in de populaire serie Zeg 'ns Aaa:

De bekendheid die ze kreeg dankzij haar rol in Zeg 'ns Aaa heeft ze altijd gekoesterd. "Mensen vonden het zo leuk, en dat laten ze nog steeds weten. Heel dankbaar, heb ik het toch niet voor niets gedaan. We hadden 7,8 miljoen kijkers, de straten waren leeg als het op tv was", zei ze in een interview met het AD.

Hooymaayer stond gedurende haar carrière ook veelvuldig in het theater. Ze speelde in uiteenlopende stukken, van komedie tot klassiek toneel. In 1974 ontving ze voor haar rol in Kleine Alice de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol in een Nederlands theaterstuk.

Nadat in april een vergevorderde vorm van kanker bij haar was geconstateerd, stopte ze met haar rol in de musical My Fair Lady. Ze besloot geen behandeling te ondergaan. In een open brief in De Telegraaf nam ze afscheid van het publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl