De Graaf in 1989
NOS Nieuws

Zeg 'ns Aaa-acteur Manfred de Graaf (79) overleden

Acteur Manfred de Graaf is op 79-jarige leeftijd overleden. De Graaf was sinds begin dit jaar ongeneeslijk ziek, maar hield dit stil voor de buitenwereld. Hij wilde sterven in stilte, 'als de onaantastbare Manfred', zegt zijn dochter Fien tegen De Telegraaf.

De Graaf werd in de jaren 80 vooral bekend als dokter Hans Lansberg in de populaire televisieserie Zeg 'ns Aaa. Zijn tv-echtgenote Sjoukje Hooymayer, in de serie Lydie van der Ploeg, overleed drie maanden geleden.

Volgens zijn dochter was Hooymayer een van de weinigen die wist dat Van der Graaf ziek was. "Mijn vader en Sjoukje hebben tot zij stierf innig contact gehad", zegt ze tegen de krant. "Ze hadden veel steun aan elkaar."

De Graaf en zijn dochter Fien tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in 2014

In januari zou de acteur 80 jaar zijn geworden. Volgens zijn dochter een moment waar hij echt naar uitkeek. "Hij wilde zo graag die leeftijd halen. Hij had al een heel feest gepland, maar helaas. In de laatste weken werd ineens duidelijk dat hij het feest niet meer ging redden."

Wraak

De Graaf werd in 1939 geboren als zoon van een Roemeense diplomaat. Vader Manfred Derman was joods en werd halverwege de Tweede Wereldoorlog vermoord door de nazi's. Zijn moeder hertrouwde met een man die de naam De Graaf droeg.

Jaren later ging de acteur op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Koningin Beatrix gaf in 2003 een beschikking af waarmee zijn achternaam werd veranderd in Derman.

Uitroeien

"Hij zag het als zijn persoonlijke wraak op de nazi's, dat het ze toch niet gelukt is de naam Derman uit te roeien", zegt Fien in het interview met De Telegraaf. "Met mij kwam er zelfs nog een generatie bij. Diezelfde dag werd ik Fien Derman."

Naast Zeg 'ns Aaa acteerde De Graaf onder meer in de films als Turks Fruit (1973) en De Lift (1983). Ook speelde hij in tientallen theaterstukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl