Sjoukje Hooymayer in Zeg 'ns Aaa
NOS Nieuws

Heel Nederland viel voor 'dokter Lydie van der Ploeg'

Actrice Sjoukje Hooymaayer is vooral bekend door de rol die ze in de jaren 80 en begin 90 in de VARA-televisieserie Zeg 'ns Aaa speelde. Ze speelde daarin de huisarts, dokter Lydie van der Ploeg. Vandaag werd bekend dat ze is overleden.

Naast televisiewerk deed ze ook veel theaterproducties en ze was te zien in de speelfilm Liever Verliefd.

Al op jonge leeftijd wist Sjoukje Hooymaayer dat ze actrice wilde worden. "Mijn moeder zat bij een Goois gezelschap en nam mij weleens mee", vertelde ze in het AD. " Al bij mijn eerste optreden was het duidelijk: die moet naar de toneelschool. Geen sprake van dat ik iets anders zou gaan doen. Let wel, dat was nog in een tijd, de jaren 50, dat er werd neergekeken op acteurs. Dat was raar zigeunerachtig volk."

Ze deed in 1965 eindexamen aan de Toneelschool Amsterdam en kreeg samen met haar klas de Top Naeff Prijs, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende studenten. Ze werd gecontracteerd door Toneelgroep Theater, waar ze tot 1980 bleef.

Ze speelde uiteenlopende grote rollen; zowel komedie als drama en zowel modern als klassiek toneel. Voor haar rol van butler in Kleine Alice werd ze in 1974 onderscheiden met de theaterprijs Columbina. Andere bekende toneelstukken waarin ze te zien was, waren Buitenverblijf en De Herbergierster van Goldoni, diverse stukken van Shakespeare en Alan Ayckbourn en The prisoner of 2nd avenue van Neil Simon.

Hooymaayer werd dus vooral bekend van haar rol in Zeg 'ns Aaa:

Zeg 'ns Aaa-actrice Sjoukje Hooymaayer overleden

Behalve in het theater was Hooymaayer ook op tv te zien in onder meer de rol van koningin in Vorstenschool van Multatuli en in Verhalen van Boccaccio. Ze deed twee liedjesprogramma's met de Belgische zanger Miel Cools en een programma met liedjes van Boris Vian met André van den Heuvel.

De grootste bekendheid kreeg ze door haar rol als huisarts en moeder Lydie van der Ploeg in de zeer populaire televisieserie Zeg 'ns Aaa die in 1984 de Gouden Televizier-Ring won. Dertig jaar later werd ze nog steeds aangesproken op die rol, vertelde ze in het Algemeen Dagblad.

Dankbaar

"Mensen vonden het zo leuk, en dat laten ze nog steeds weten. Heel dankbaar, heb ik het toch niet voor niets gedaan. We hadden 7,8 miljoen kijkers, de straten waren leeg als het op tv was."

In die periode stond ze ook samen met Zeg 'ns Aaa-collega Hans Cornelissen en Luc Lutz op het toneel in het stuk Mijnheer Lievegoed.

Liever Verliefd

Na Zeg 'ns Aaa speelde Hooymaayer nog zes jaar in de televisieserie Zonder Ernst en had ze gastrollen in vele andere series, waaronder Ha, die Pa!, Meiden van De Wit, Grijpstra & De Gier en Dokter Tinus. Ook kreeg ze een rol in de film Liever Verliefd.

Daarnaast was ze ook nog regelmatig in het theater te vinden in producties als Wat is er met Melvin?, De Kreek en Candida. In april 2018 stopte ze met haar rol in de musical My Fair Lady omdat bij haar kanker was geconstateerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl