Chelsea laat PSG en Martens kansloos in Champions League en wordt groepswinnaar

In een direct duel om de eerste plek in de poule heeft het vrouwenteam van Chelsea in de Champions League weinig heel gelaten van Paris Saint-Germain: 3-0. Door de zege plaatsten de Engelsen zich als groepswinnaar voor de kwartfinales.

PSG, waar Lieke Martens de eerste helft speelde, gaat als tweede door naar de knock-outfase.

Lauren James viert haar tweede goal van de wedstrijd

Met vijf overwinningen, één gelijkspel en geen enkele nederlaag is Chelsea een van de favorieten voor de eindzege. In zes duels kreeg de ploeg van trainer Emma Hayes slechts één doelpunt tegen, tegenover negentien zelf gemaakte goals.

Donderdagavond duurde het even voordat bij Chelsea de eerste viel. Sterker nog, de grootste mogelijkheid kwam in de beginfase van de voet van PSG-aanvaller Guro Reiten, die de bal iets over de middenlijn opving en bijna Chelsea-goalie Zecira Musovic verraste. Haar schot landde op de lat.

Twee goals James

Vlak voor rust was het pas raak voor Chelsea. Samantha Kerr ving de bal halverwege de Franse helft op, dribbelde richting het doel, kapte naar haar linkerbeen en stuurde bal de bovenhoek in. Bij de 2-0 gaf Kerr een alerte assist op Lauren James, na geklungel in de Parijse defensie.

Hoogtepunt van de Engelse voetbalavond was de beslissende derde goal. Een fraaie aanval over drie, vier stations. Vooral het passje breed van Francesca Kirby, waardoor James haar tweede kon binnenschieten, was subtiel.

Lauren James en Lieke Mertens knielen vlak voor de aftrap

Martens werd in de rust gewisseld, maar ook na rust kreeg PSG, waar Jackie Groenen niet bij de selectie zat, aanvallend weinig voor elkaar. Bij Chelsea bleef Aniek Nouwen de hele wedstrijd op de bank.

Bij winst had PSG nog over Chelsea heen kunnen gaan, maar dat zat er vanaf minuut één niet in. De Franse vrouwen hadden zich na de overwinning op Real Madrid vorige week al geplaatst voor de kwartfinales. De 5-1 overwinning van Madrid op het Albanese Vllaznia was voor de statistieken.

Janssen door naar kwartfinales

In het Oostenrijkse Sankt Pölten kwam nog een Nederlandse in actie. Dominique Janssen speelde de volle negentig minuten mee in de 8-2 overwinning van haar club Wolfsburg op St. Pölten. Janssen scoorde niet.

Door die overwinning eindigde de ploeg van de Nederlandse trainer Tommy Stroot als eerste in groep B, met een punt meer dan nummer twee AS Roma, dat op bezoek bij Slavia Praag met 3-0 won.