Een videotoespraak van Zelensky
NOS Nieuws

Oekraïense president Zelensky wil wereldwijde vredestop

De Oekraïense president Zelensky hoopt dat er deze winter een wereldwijde vredestop kan worden gehouden. "Vrede moet kampioen worden", zegt hij in een video die onder meer is gedeeld door de Oekraïense ambassade in Nederland.

Zelensky had de boodschap willen laten zien in het stadion in Qatar waar de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk wordt gespeeld. Hij bood de speech aan bij voetbalbond FIFA en hoopte dat die op een groot scherm kon worden getoond, maar hij kreeg van de bond nul op het rekest.

Zelensky zegt in de video dat het WK bewijst dat landen in staat zijn om te bepalen wie het sterkste is. "In een eerlijk spel, niet in een spel met vuur. Op een groen speelveld, niet op een rood slagveld."

Een fragment uit de video:

Zelensky roept op tot vrede in 'WK-video'

In de video, die anderhalve minuut duurt, wordt niet duidelijk hoe een vredestop eruit zou moeten zien en waar die moet plaatsvinden. Eerder overleg in het voorjaar tussen Oekraïne en Rusland over een staakt-het-vuren leverde niets op.

De afgelopen tijd neemt de druk op Oekraïne toe om een diplomatieke uitweg te vinden voor de oorlog. Zo werd president Biden door Amerikaanse politici opgeroepen om te pleiten voor onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. Het is niet duidelijk of de Oekraïense aansporing tot een vredestop hiermee te maken heeft.

In het oosten van Oekraïne gaat de strijd door. Vooral rond de plaats Bachmoet, in de Donbas, wordt hevig gevochten. Oekraïne waarschuwt dat Rusland mogelijk begin volgend jaar een nieuw offensief begint om gebied terug te veroveren dat in de herfst door het Oekraïense leger is heroverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl